Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Gemeente Vervoersbedrijf Amsterdam / GVB
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

GVB verzorgt het openbaar vervoer met tram, bus, metro en veren in en rond Amsterdam. De organisatie telt circa 3.750 medewerkers. Het GVB is  gericht  op het verder verbeteren van de klanttevredenheid van reizigers in openbaar vervoer dat veilig, op tijd, schoon en klantvriendelijk is.

Exploitatie: de reiziger centraal
GVB vervoert reizigers met 56 buslijnen (waarvan 12 nachtlijnen), 16 tramlijnen,  5 metrolijnen en 8 veerverbindingen. 

Gemiddeld verzorgt GVB zo'n 740.000 reizigersritten per dag. Reizigers willen op tijd hun bestemming bereiken, geïnformeerd zijn en zich veilig voelen. De reizigers staan centraal in het handelen van GVB.

Beheer en onderhoud
Naast de exploitatie is ook het beheer en onderhoud van het materieel en van de railinfrastructuur in de stad in handen van GVB. De eigen bedrijven Railmaterieel en Rail Services zorgen voor de uitvoering. 

Sociale veiligheid
GVB ziet graag dat zijn reizigers en medewerkers zich thuis voelen: in de voertuigen, maar ook voor en na de reis. Daarom is de sociale veiligheid belangrijk, zeker in een drukke metropool als Amsterdam. Naast de voertuigen is het van belang dat ook de omgeving veilig en schoon is en uitnodigt om gebruik te maken van openbaar vervoer.

Duurzaam ondernemen
Openbaar vervoer is een duurzame vorm van transport. In de bedrijfsvoering van GVB is volop aandacht voor het milieu. Trams en metro's rijden op groene stroom. De bussen behoren tot het modernste en schoonste wagenpark van Nederland: in 2012 is 80% van de kilometers gereden door bussen met euro 5-EEV motoren. Als onderdeel van een proefproject rijden enkele bussen op waterstof.

Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 

Medewerkers
GVB behoort tot de tien grootste werkgevers in Amsterdam. Een diversiteit aan beroepsgroepen vindt bij GVB werkgelegenheid, studenten van diverse studies vinden er stageplekken en jongeren nemen deel aan projecten voor lerend werken. De medewerkerstevredenheid is belangrijk voor GVB omdat medewerkers het gezicht zijn van de organisatie en de dienstverlening leveren aan onze reizigers.

Toekomst
De organisatie bouwt, samen met de gemeente en de stadsregio, aan een samenhangend stedelijk vervoersnetwerk met een hoge, uniforme kwaliteit van dienstverlening tegen concurrerende kosten. In deze samenwerking ligt de uitvoering van het openbaar vervoer geheel bij GVB.

 
Foto's van GVB materieel:
 
 
Specials die wij de afgelopen jaren over het GVB gemaakt hebben:
           
           
De Amstelveenlijn (GVB lijn 25)
.
Nieuwe IJveer 64 in gebruik genomen door GVB
Bouw van elektrische VDL-bussen voor GVB
De groene tour van GVB
.
           
           
           
T.z.t. volgen er nog meer specials.

De Johan Cruijff-tram


.

Eerste metro rijdt door de Noord/Zuidlijn-tunnel

.

 

           

Proef met vrachttrams in Amsterdam vandaag van start
(Geen GVB, wel A'dam)