Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Proef met vrachttrams in Amsterdam vandaag van start
Actueel OVnieuws
Specials over het OV

07-03-2007 / 19.00 uur
AMSTERDAM - Vanaf vandaag tot 31 maart 2007 start het Amsterdamse bedrijf CityCargo met een proef met twee vrachttrams op het huidige tramnet voor de bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad. De Pilot van CityCargo Amsterdam moet aantonen of het goederenvervoer per tram in Amsterdam haalbaar is. De komst van de vrachttram zorgt niet alleen voor verbetering van de luchtkwaliteit, maar leidt ook tot

Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
175 jaar Spoorwegen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmuseum
Foto's
Busfoto's

meer doorstroom van het verkeer. Vrachtwagens bevoorraden de twee trams (Ex-GVB Nr. 783 en Nr. 801) gedurende de proef bij de Aker, de eindhalte van lijn 1 in Osdorp. Tussen 7 uur 's ochtends en 11 's avonds rijden de vrachttrams op een daarvoor aangewezen route door Amsterdam. Op deze route worden twee loslocaties aangedaan, de Plantage Parklaan en het Frederiksplein, waar goederen van de vrachttram worden overgeladen op kleine vrachtwagens (E-cars). Deze E-cars zorgen voor de uiteindelijke bezorging op de afleveradressen. De eerste twee weken zullen de trams zonder vracht rijden om de verkeerssituatie op de route te testen. In de tweede periode gaan de trams ook daadwerkelijk vracht vervoeren.

Energiebedrijf Nuon ondersteunt het initiatief van CityCargo Amsterdam omdat de Pilot goed aansluit bij de doelstellingen van Nuon: het reduceren van CO2-uitstoot, om zodoende een schonere stad met een beter leefmilieu te creëren. Nuon sponsort één van de vrachttrams tijden de Pilot. Het oog is daarbij gevallen op ex-GVB-tram 783. Deze tram heeft een Nuon-totaalreclame gekregen.

Bij een positief resultaat van de Pilot wordt aan CityCargo Amsterdam het recht verleend om gebruik te maken van het Amsterdamse tramnet voor de distributie van goederen. Vanaf 2008 zullen dan ruim 50 speciale vrachttrams en ongeveer 400 E-cars de bevoorrading van winkels, supermarkten, kantoren en horeca in de Amsterdamse binnenstad gaan verzorgen. Op termijn kan de vrachttram 2500 vrachtwagens per dag vervangen.

Route
De trams van CityCargo Amsterdam vertrekken vanaf de Aker in Osdorp en rijden via de route: Surinameplein, Amstelveenseweg, Stadionweg, Beethovenstraat, Ceintuurbaan, Van Woustraat, Weesperplein, Roetersstraat, Plantage Kerklaan (daar is een laad- en loslocatie). Daarna rijdt de tram via het Fredriksplein (ook daar is een laad- en loslocatie) weer naar de Aker.

Hieronder staat een fotoverslag van de presentatie van de vrachttram vanmorgen in Amsterdam. Tekst en foto's: © www.OVnieuws.info

Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
OV bedrijven
Arriva
BBA (voormalig)
Breng
Connexxion
EBS
GVB
GVU
Hermus
HTM
HTM-Buzz
Limex (voormalig)
Novio (voormalig)
NS
Qbuzz
RET
Stadsbus Maastricht (vm)
Stadsvervoer Ned. (vm)
Syntus
Veolia
Railbouw / onderhoud
BAM
Eurailscout  
Spitzke
Strukton
VolkerRail
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
Aan het eind van de ochtend werd iedereen van harte welkom geheetten door de Algemeen Directeur van CityCargo Nederland BV dhr. Hendriks. De heer Hendriks vertelde op een bevlogen manier over zijn aspiraties met zijn nieuwe bedrijf.
 
Buiten op straat houdt directeur Hendriks een lint vast met een medewerker van CityCargo, terwijl wethouder van Milieu van Amsterdam mevrouw Vos plaatsneemt op de bestuurdersstoel van de tram.
 
En de officiele opening is een feit.
 
De in CityCargo wit-groen gestoken tram (ex-GVB-801)
 
 
 
 
 
 
De andere tram van CityCargo is de ex-GVB-tram 783. Deze rijdt tot aan het eind van de pilot met Nuon-reclame.
 
 
 
De cabine van de 783.
 

De CityCargo tram is voor deze pilot speciaal geprepareerd. Bij alle deuren is een schuiflade
gemaakt waarop boxen met goederen naar binnen geschoven kunnen worden.

 
En ook deze Cargo tram is tot aan het eind van de maand in Amsterdam te zien.
 
Een stukje mee met de Cargo-tram.
 
 
 
Gebroederlijk naast elkaar. De CityCargo tram en een Combino van het GVB.
 
Hieronder staat het officiele presentatie-filmpje van City-Cargo.