Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
In beeld: Nieuwe IJveer 63 vernoemd naar Eberhard van der Laan
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

01-02-2019 / 09.00 uur
AMSTERDAM - Amsterdam heeft er weer een nieuw IJveer bij. Het schip is vernoemd naar burgemeester Eberhard van der Laan. Femke van der Laan onthulde de naam en doopte het nieuwe IJveer officieel op maandag 28 januari 2019. IJveer 63 is het vierde schip in een reeks nieuwe, grotere en schonere, IJveren. Het is voor het eerst dat GVB een voer- of vaartuig vernoemt naar een persoon.

Verbinding
GVB directeur Alexandra van Huffelen: “Eberhard van der Laan was een burgemeester die zich met hart en ziel heeft ingezet

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

voor Amsterdam. Een leider die spreekwoordelijke bruggen bouwde en oprecht de verbinding zocht - en legde - met de Amsterdammers. Een man die ons zijn hartenwens naliet om lief te zijn voor elkaar en voor de stad. Een verbinder in hart en nieren. Vanuit die gedachte eren wij hem, mede op verzoek van heel veel Amsterdammers, met de vernoeming van een schip dat de beide oevers van het IJ met elkaar verbindt.”

Eerste vaart
Het nieuwe IJveer 63 is dinsdag 29 januari officieel in de vaart genomen. Reizigers kregen tijdens de eerste vaarten op de verbinding Centraal Station - Buiksloterweg een "Eberhardje", een koekje in hartjesvorm met de drie kruizen van Amsterdam erin. Hiermee werd symbolisch stilgestaan bij deze bijzondere vernoeming ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Vierde nieuwe aanwinst
Dit is in een periode van ruim twee jaar de vierde nieuwe aanwinst op de vloot van GVB. In oktober 2016 werd IJveer 60 in gebruik genomen, in maart 2017 volgde IJveer 61 en in augustus 2018 werd IJveer 62 in gebruik genomen. Met een lengte van 33,60 en breedte van negen meter zijn deze schepen groter dan de eerdere modellen Er kunnen 310 mensen overgezet worden. Daarnaast zijn ze stiller én schoner, een grote wens van stad en GVB. De 60-serie vaart met een( serie-)hybride aandrijving. Met een efficiënte dieselmotor wordt een accupakket opgeladen waarmee de veren elektrisch varen, vandaar de term ‘hybride’. Schoner dus dan de oude dieselmotoren, maar nog niet uitstootvrij. Zodra de technologie de mogelijkheid biedt om veilig, betrouwbaar en volledig elektrisch te varen, zullen deze schepen worden omgebouwd en kan daarmee volledig uitstootvrij worden gevaren. 

Voor alle foto- en filmbeelden geldt: © OVnieuws.info tenzij anders staat aangegeven.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
 
Bekijk onze filmbeelden.
 
Op maandag 28 januari onthulde Femke van der Laan de naam van het nieuwe IJveer. Foto: © GVB
 
Hierna doopte zij de pont. Foto: © GVB
 
Na de plechtigheid verscheen een mooie regenboog boven de nieuwe IJveer. Foto: © GVB
 
Een dag later, op dinsdag 29 januari, werd de pont officieel in de vaart genomen.
 
 
 
Reizigers kregen tijdens de eerste vaarten een "Eberhardje" uitgereikt.
 
 
Met een lengte van 33,60 en breedte van negen meter zijn deze schepen groter dan de eerdere modellen. Er kunnen 310 mensen overgezet worden. Daarnaast zijn ze stiller én schoner
 
We nemen een kijkje in de mooie, ruime stuurhut.
 
 
 
 
 
 
 
 
Via camera's kunnen de schippers in de gaten houden wat er beneden gebeurd.
 
 
 
De trotse schippers Thijs en Richard. Foto: © GVB
 
IJveer 63 is gebouwd bij Holland ShipYard in Hardinxveld-Giessendam.
 
 
 
 
 

Lees en bekijk ook:

Opening gerenoveerde stations van de Oostlijn in Amsterdam

De Noord/Zuidlijn onder overweldigende belangstelling geopend

Open dag GVB Rail Services