Binnenkort verschijnen hier twee nieuwe interessante pagina's

Blijf ons volgen!

Binnenkort online
.
Binnenkort online
.
Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Nieuwe elektrische laadpalen voor bussen op Amsterdam CS

05-12-2022 / 11.20 uur
AMSTERDAM -
Op 24 november namen GVB, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam de nieuwe laadinfrastructuur voor elektrische bussen op het Centraal Station officieel in gebruik. De zes laadpalen maken het mogelijk om 32 bussen op te laden. Bovendien zijn de laadpalen zijn zo geplaatst dat op termijn ook andere elektrische voertuigen, bijvoorbeeld van leveranciers er kunnen laden. Want delen geeft meer energie, is de gedachte.

Met 6 laadpalen 32 bussen opladen
De nieuwe laadpalen op busstation IJzijde op

Binnenkort online
Binnenkort online

Amsterdam Centraal Station zijn nodig omdat steeds meer dieselbussen worden vervangen door elektrische bussen. Door de zes laadpalen op CS kunnen 32 bussen opladen. Vanaf hier vertrekken de bussen richting verschillende wijken in de stad. De mensen in die wijken gaan het voordeel van schonere bussen merken. Niet alleen zorgen elektrische bussen voor schonere lucht, ze zijn ook stiller. In 2025 moet de volledige bussenvloot van GVB elektrisch zijn.

“Bijdragen aan een duurzame stad”
Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB: “We vinden het als partner van de stad onze plicht ons steentje bij te dragen aan een duurzame stad waar het prettig wonen is. Schone lucht is daar een essentieel onderdeel van. Als ov-bedrijf met een bussenvloot van ruim tweehonderd bussen stoten we behoorlijk wat CO2 uit. Dus door te verduurzamen nemen we onze verantwoordelijkheid en houden we Amsterdam voor iedereen leefbaar en een prettige stad om in te wonen. Met deze 32 bussen hebben we 40% van onze bussen (75 in totaal) verduurzaamd. Eind 2023 zitten we op ongeveer 80% procent. En in 2025 zijn alle bussen uitstootvrij.”

Zero Emissie Transitie concessiegebied Amsterdam integraal opgepakt
De Vervoerregio Amsterdam en de vervoerders in de regio willen dat het openbaar vervoer in 2025 uitstootvrij is. Dus ook in Amsterdam. Ambitieus, want de landelijke richtlijn is 2030. Maar dat niet alleen. De verduurzamingsopgave vraagt om steeds meer aansluitingen op het energienet. Daardoor neemt het tekort aan beschikbare laadinfrastructuur toe. Ook duurzame logistiek en transport, werkverkeer en openbaar vervoer hebben oplaadpunten nodig. Daar om onderzoekt Vervoerregio Amsterdam samen met GVB en andere partners de mogelijkheden van gemeenschappelijk gebruik.

“Delen geeft meer energie”
“We willen in de regio niet alleen het openbaar vervoer uitstootvrij hebben, maar ook bijvoorbeeld logistiek en transport. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van samen laden”, vertelt Gerard Slegers, lid dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam met portefeuille duurzaamheid. “Delen geeft dan letterlijk meer energie. Dat is hard nodig willen we de gestelde doelstellingen voor de regio behalen. Wij bekijken dit ook vanuit het standpunt dat je niet alles voor jezelf moet houden. Als het ene bedrijf overdag stroom nodig heeft en het andere in de nacht, dan kun je prima een aansluiting op het energienet delen. Voor het delen van laadinfra geldt hetzelfde. We verkennen nu hoe we dat moeten inrichten.”

Delen van laadinfrastructuur
De instroom van elektrische bussen in Amsterdam moet dus in 2025 gereed zijn. Die bussen laden op andere punten in de stad dan IJzijde. Met name in Noord, IJburg en Holendrecht worden laadpunten in de openbare ruimte aangelegd. Het is vaak een uitdaging om in de bestaande inrichting genoeg ruimte te vinden voor de laadinfrastructuur. Om die beperkte ruimte in de toekomst nog beter te benutten, wordt nu onderzocht op welke manier meerdere partijen gebruik kunnen maken van elkaars laadpunten.

Wij gingen op 2 december naar Amsterdam en maakte daar de onderstaande reportage.
(Voor alle foto's geldt: © OVnieuws.info tenzij anders is vermeld)

Foto's
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Algemeen directeur GVB Claudia Zuiderwijk (l) en wethouder Melanie van der Horst (r) namen de 6 laadpalen
op Amsterdam Centraal feestelijk in gebruik. 24 november 2022. Foto: GVB.
 
Algemeen directeur GVB Claudia Zuiderwijk houdt een speech voor de genodigden. Foto: GVB.
 
En ook wethouder Melanie van der Horst houdt een korte toespraak. Foto: GVB.
 
GVB-bus 1903 staat te Amsterdam Centraal aan de laadpaal.
 
 
 
 
GVB-bus 2252 staat te Amsterdam Centraal aan de laadpaal.
 
GVB-bus 2252 staat te Amsterdam Centraal aan de laadpaal.
 
GVB-bus 2267 staat te Amsterdam Centraal aan de laadpaal.
 
 
Drie GVB bussen staan aan de laadpalen. V.l.n.r. busnummer 2252, busnummer 2267 en busnummer 2276.
 
GVB-bus 2276 staat te Amsterdam Centraal aan de laadpaal.
 

Lees en bekijk ook:

Uitgebreide reportage over de elektrische bussen in Amsterdam

Nielson en Kerstman presenteren de SkyRadio Kersttram 2022

Onze pagina over GVB met o.a. alle reportages die wij in de afgelopen jaren over hun gemaakt hebben