Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Bezoek het grootste museum van Amsterdam, de Noord/Zuidlijn
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

09-10-2021 / 20.30 uur
AMSTERDAM - Sinds de opening van de Noord/Zuidlijn op 21 juli 2018 hebben reizigers al kunnen genieten van de prachtige kunstwerken op de stations van de Noord/Zuidlijn. Maar liefst acht bijzondere kunstwerken maken het reizen met de metro een ware beleving. Om deze beleving nóg interessanter te maken, kunnen reizigers vanaf vrijdag 8 oktober speciale QR-codes scannen die te vinden zijn op zeven van de acht stations van metro 52. Zo komen ze meer te weten over de bijzondere verhalen achter deze kunstwerken, en hun makers. Aangeboden door GVB en de gemeente Amsterdam, Metro en Tram.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Kunst
Metro 52 is niet alleen een hele snelle verbinding tussen Noord en Zuid, maar ook een plek waar je even stil kunt staan om je te laten ‘vervoeren’. Je kunt er namelijk unieke kunstwerken bewonderen zoals ‘Sippin Colors’‘I want a permanent wave’en ‘Ramses Shaffy, Levenslijnen’. Bij deze kunstwerken en op diverse plekken in de metrostations zijn nu stickers met een QR-code te vinden.

QR-code  
Door het scannen van de QR-codes, via de camera van de smartphone of met een QR-app, belanden reizigers in de wereld van de makers en de verhalen achter hun kunstwerken. In sprankelende taal, overzichtelijk en met soms extra weetjes over het betreffende station. Een gastvrije uitnodiging aan elke reiziger die incheckt op de Noord/Zuidlijn om zich te laten vervoeren in het grootste museum van Amsterdam.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
Zeven stations
De QR-codes van de kunstwerken zijn te scannen op zeven van de acht stations van de Noord/Zuidlijn, te weten: Noord, Noorderpark, Centraal Station (twee kunstwerken), Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. Check onderstaand overzicht voor de exacte locatie van de QR-codes.
Veel extra reisplezier op de Noord/Zuidlijn gewenst!
 
Elk Noord/Zuidlijn-station kent minstens 1 groot kunstwerk. In deze film van de Vervoerregio Amsterdam een overzicht van alle kunstwerken van de Noord/Zuidlijn in ruim 3 minuten.
 
QR-code station Noord: naast de lift op perron noordzijde, opgang 1e en 2e perron, uiteinde perron zuidzijde
Het is een kunstwerk van Harmen Liemburg.

Station Noord grenst aan het groene, weidse en waterrijke landschap van Noord-Holland. Als je op je tenen gaat staan, kijk je uit over de weilanden, rietkragen, ringvaarten en sloten.

Kunstenaar Harmen Liemburg: “Ik dacht bij de stadsrand meteen aan al die vogelsoorten, waarvan sommige permanent in het gebied wonen, terwijl andere er alleen in zomer of winter zijn. Net als de reizigers in de metro: bewoners en forensen, maar ook dagjesmensen en buitenlandse toeristen.”

 
QR-code station Noorderpark: op perron zuidzijde links en rechts, halverwege perron links en rechts.
De ‘Poorten van Noord’ van kunstenaarsduo Margit Lukács en Persijn Broersen.
 
QR-code Centraal Station (in de verdeelhal) op diverse plekken naast het kunstwerk zelf.
Op 15 december 2017 werd de Tulpen Palepai van kunstenares Jennifer Tee onthuld door wethouder Pieter Litjens.
Maar liefst 100.000 tulpenblaadjes waren ervoor nodig om het kunstwerk van Jennifer tot leven te brengen. Omdat het niet mogelijk was om de blaadjes en hun kleur lang te behouden, werden ze ingescand en tussen glas geplaatst. Jennifer maakte met dit werk een bijzondere variatie op de palepai – ceremoniële kleden – die op Zuid-Sumatra eeuwenlang het decor vormden van belangrijke gebeurtenissen.
 
QR-code Centraal Station (onder de grond): aan het begin van het perron aan de zuidzijde onder het kunstwerk en op de ‘handshake’ (waar de Oostlijn en de Noord/Zuidlijn elkaar ontmoeten). Op het 56 meter grote LED-scherm dat boven de sporen hangt is het videokunstwerk van David Claerbout ’the Weather Engine’ te zien. Het videoscherm vertoont een virtueel landschap dat, net als onze echte wereld, constant aan het weer onderhevig is. Het scherm toont het verwachte weer van de volgende dag. In het virtuele landschap woont bovendien een mannetje dat meeleeft met het weer en de seizoenen.
 

QR-code station Rokin: zuidzijde boven achter de poortjes en bij de kaartjesautomaten, op diverse plekken op het perron aan de zuidzijde, in de verdeelhal aan de Dam-zijde, bij de kaartjesautomaten, en op diverse plekken op het perron aan de Dam-zijde.
Zo'n 700.000 voorwerpen werden tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn uit de grond gehaald. Ze werden allemaal verzameld, schoongemaakt en gesorteerd. Een deel van deze voorwerpen komen in vitrines te liggen tussen de roltrappen van het station. Zo kunnen de reizigers ze steeds bekijken als ze met de roltrap naar boven of naar beneden gaan. 

 
De vondsten in de bodem vormde voor de het kunstenaars duo Daniel Dewar (1976) en Grégory Gicquel (1975) het uitgangspunt voor hun werken aan beide perronwanden van het station. Daniel: “We voerden intrigerende discussies met de archeologen die hier zo’n 700.000 voorwerpen vonden. Ons werk vormt een aanvulling op de vitrines met archelogische voorwerpen die tussen de roltrappen komen, maar is volledig autonoom. Maar de twee werken hebben wel een relatie met elkaar. Ze laten allebei een complex beeld zien van onze samenleving, van onze cultuur.
Bekijk hier onze reportage die wij eerder over het kunstwerk maakte.
 
QR-code station Vijzelgracht: aan de zuidzijde op diverse plekken boven en in de verdeelhal, en op het perron aan de zuidelijk links en rechts.
Op dit station moet je toch echt omhoog kijken voor het mooie kunstwerk van Marjan Laaper over het leven van Ramses Shaffy.
Bekijk hier onze reportage die wij eerder over het kunstwerk maakte.
 
QR-code station De Pijp: op diverse plekken aan de Ceintuurbaanzijde en Albert Cuypzijde, bijvoorbeeld in de verdeelhal, bij de poortjes, en bij de roltrappen. Op de muren van het station is het kunstwerk van Amalia Pica te zien.
 
QR-code station Europaplein: in de verdeelhal van zowel RAI- als Scheldeplein-zijde en halverwege de perrons richting Noord en Zuid.
Voor metrostation Europaplein ontwierp Gerald van der Kaap een filmisch kunstwerk. Een gestolde beweging, die van twee kanten op je af golft. Over de volle lengte van de perronwanden strekt zich de tekst 'I want a permanent wave' uit. Hedendaagse versies van oppergod Zeus en prinses Europa spelen de hoofdrollen.
 

Lees en bekijk ook:

- De Noord/Zuidlijn onder overweldigende belangstelling geopend

- De laatste Open Dag van de Noord/Zuidlijn

- Kunstwerk Tulpen Palepai feestelijk onthuld in metrohal A'dam CS

- De Noord/Zuidlijn van Damrak tot Sixhaven en weer terug

- Afbouw station Noord van de NoordZuidlijn verloopt voorspoedig

- Eerste rit op volle snelheid over de Noord/Zuidlijn is groot succes

- Kunst in station Rokin van Noord/Zuidlijn: Van verleden naar heden en terug

- Sneak preview kunstwerk Ramses Shaffy in de NoordZuidlijn

- Ruim 15.000 bezoekers komen op de Open Dag Noord/Zuidlijn af

- Eerste metro met volle snelheid over de Noord/Zuidlijn heen

- Veiligheid voor alles in de Noord/Zuidlijn

- De stand van zaken: Noord/Zuidlijn - Centraal Station

- Europese actie tegen borstkanker van start in bouwput Noord/Zuidlijn

- Eerste metro rijdt door de Noord/Zuidlijn-tunnel

- Werkzaamheden aan metrostation Amsterdam Zuid en aansluiting Noord/Zuidlijn

- Dag van de Bouw bij de Noord/Zuidlijn in Amsterdam (2014)

- Open dag van de Noord/Zuidlijn druk bezocht (2013)

- Bijna 5500 bezoekers Dag van de Bouw Amsterdam Centraal (2011)