Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Sneak preview kunstwerk Ramses Shaffy in de NoordZuidlijn
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

15-12-2016 / 14.00 uur
AMSTERDAM - Op donderdag 8 december organiseerde de dienst Metro / Tram van de Gemeente Amsterdam een zogenoemde ’sneak preview‘ voor omwonenden en ondernemers uit de buurt van station Vijzelgracht en voor belanghebbenden van dit bijzondere Ramses Shaffy-kunstproject van de Noord/Zuidlijn. In het station kon het publiek het kunstwerk van Marjan Laaper voor het eerst zien.

Marjan Laaper neemt de genodigden mee naar vijf jaar geleden, toen ze hoorde dat ze de winnaar was van het Ramses Shaffy Art Project. “Ik ben geboren in de jaren ‘70

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

en opgegroeid met de liedjes van Shaffy. Een fan was ik niet, daarvoor was ik nog te klein. Maar toen ik over hem ging lezen ging Shaffy mij steeds meer intrigeren. Als jongetje van 6 is hij in zijn ééntje op de trein gezet, daarna in een weeshuis terecht gekomen en via vele omwegen uitgegroeid tot een fenomeen. Hoe kan je leven verlopen, dacht ik. En hoe bepalend zijn je omgeving en de mensen die je ontmoet wel/niet voor de keuzes die je maakt. Deze gedachten heb ik geprobeerd te verbeelden in mijn werk.”

Na een korte toespraak door Hoite en Marjan zelf, zet zij de lichten van haar kunstwerk aan. Terwijl het werk zich opbouwt zien we het portret van Shaffy steeds meer vorm krijgen doordat de gekleurde lijnen één voor één oplichten. Bij het zien ervan komen ook de reacties. Die zijn overwegend positief: “Indrukwekkend” en “wat groot!”

“Die lijnen geven kleur aan het grijze station. Jammer dat er niet een zelfde kunstwerk bij de andere ingang hangt!”, aldus een ondernemer uit de buurt. Veel mensen gaan een paar keer met de roltrap op en neer om meer te kunnen zien en lezen. Ze vinden het een verrijking voor de buurt.

Onno van den Muysenberg, projectleider kunst Noord/Zuidlijn merkt op: “Het leuke is dat je elke keer dat je de metro neemt, weer een ander deel van het kunstwerk ziet. Zo gaat het niet snel vervelen en krijg je iedere keer een verse portie kunst, voor de prijs van een metrokaartje!”

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
Bekijk onze videoreportage.
 
Genodigden verzamelen zich in Café Taproom (de voormalige Gelaghkamer, stamkroeg van Shaffy). Ze worden welkom geheten door Michiel Jonker van de Dienst Metro en Tram van de gemeente Amsterdam.
 
Initiatiefnemers Rob Jansma en Nigaio Wijnen.
 
Onder de aanwezigen waren oa Jeroen Krabbé, Hans van Willigenburg, Liesbeth List en directeur van de Noord/Zuidlijn Hoite Detmar.
 
Aangekomen in station Vijzelgracht kijken Liesbeth List, Nigaio Wijnen en Rob Jansma aandachtig het kunstwerk van Marjan Laaper.
 
 
Het kunstwerk is opgebouwd uit 28 levenslijnen die oplichten.
 
 
Het kunstwerk boven de langste roltrap van de Benelux.
 
Een legenda van de levenslijnen.
 
Jeroen Krabbé feliciteert Marjan Laaper met het resultaat.
 
Liesbeth List, Nigaio Wijnen, Rob Jansma en Marjan Laaper.