Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Opnieuw snelheidsverlaging op de HSL

10-07-2024 / 20.00 uur
UTRECHT - Wederom een dikke tegenvaller voor gebruikers van de hogesnelheidslijn (HSL). Het treinverkeer op de HSL zal de komende periode meer hinder ondervinden van de problemen op tien viaducten in het Groene Hart. Spoorbeheerder Infraspeed heeft besloten de snelheid op vijf viaducten te verlagen van 120 naar 80 kilometer per uur.

Onderzoeken
Recent zijn er nieuwe conclusies getrokken uit de onderzoeken naar de constructieve ontwerpfouten bij de viaducten die zijn aangelegd door het bouwconsortium Hollandse Meren.

Binnenkort online

Tijdens de aanleg van de HSL zijn ze te licht ontworpen waardoor ze nu niet stabiel genoeg meer zijn om nog met hoge snelheid overheen te rijden. ProRail betreurt de ontstane situatie. Vooral omdat de verwachting is dat door deze nieuwe maatregel de treinen twee á drie minuten langer onderweg zijn.

Onacceptabel
NS vindt de nieuwe snelheidsverlagingen op de HSL onacceptabel.  In plaats van sneller, worden de reistijden alleen maar langer. NS wil met beheerder Infraspeed in overleg over de problemen. Als deze niet worden opgelost, komen de toekomstige ambities om vaker en sneller te rijden mogelijk in gevaar.

Naast de binnenlandse treinen van NS maken ook NS International, Eurostar en de NMBS gebruik van deze hogesnelheidslijn. De HSL is inmiddels onmisbaar in het Nederlandse spoornet. Naast de tienduizenden binnenlandse reizigers die dagelijks gebruik maken van deze lijn, groeit ook het aantal internationale reizigers aanzienlijk.

Foto's
 
 
 
 
 
Contact