Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Overzichtspagina Intercity Nieuwe Generatie

09-12-2022 / 14.20 uur
AMSTERDAM -
De Franse treinfabrikant Alstom ontwikkelt voor NS 99 snelle Intercity’s, goed voor in totaal 33.000 zitplaatsen. Met een topsnelheid van 200 kilometer per uur verbindt de ICNG steden en regio’s sneller met elkaar, op de hogesnelheidslijn én conventioneel spoor. Door extra aandrijving, trekt deze trein sneller op dan gebruikelijke treinen op de hogesnelheidslijn, wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops. 20 van de 99 Intercity’s zijn ook geschikt voor het Belgische spoor. Zo kan de verbinding naar Brussel verder worden verbeterd.
.

Binnenkort online
Binnenkort online

Kris-kras door Nederland
De trein zal door het hele land steeds meer steden met elkaar verbinden. Dat gaat gefaseerd. De trein gaat eerst over de Hogesnelheidslijn rijden op de route Amsterdam – Rotterdam  - Breda. Daarna ook (deels over de Hogesnelheidslijn ) op de route Den Haag – Rotterdam – Eindhoven en ook over de hogesnelheidslijn van Amsterdam en Rotterdam naar Antwerpen en Brussel. Later rijdt de ICNG ook vanaf de hogesnelheidslijn uit de richting Rotterdam via Amsterdam Zuid door via Zwolle naar Leeuwarden en Groningen. De ICNG zal daarmee de komende 30 jaar een iconisch beeld zijn in het Nederlandse landschap.

Op 30 november 2022 maakte de NOS bekend dat de in dienststelling van de ICNG's opgeschoven is naar medio 2023. De kwaliteit en de betrouwbaarheid van het materieel is nog niet in orde. Het is nu de bedoeling voor het eerst met passagiers te gaan rijden in het tweede kwartaal van volgend jaar, in april, mei of juni dus. Maar er blijven risico's op nieuwe tegenvallers, waarschuwt NS.

De eerste ICNG kwam op 23 mei 2020 het land binnen. Sinds medio 2022 wordt er volop proefgedraaid, zonder passagiers. In maart 2022 bleek dat de laskwaliteit bij een deel van de treinen niet voldoet aan de gestelde eisen. Een software-update in juni 2022 heeft volgens NS weliswaar een aantal kinderziektes opgelost, maar het leidde ook tot nieuwe opstartproblemen en zelfs strandingen van de trein. Daarnaast zijn er diverse productie- en leveringsproblemen, mede door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

De NS wil eerst alle problemen opgelost hebben, voordat ze de treinen inzetten op het HSL-traject tussen Amsterdam en Breda.

Op 4 december 2022 kwam de eerst ICNG in de Flow-kleurstelling het land binnen. De treinstellen die tussen Nederland en Belgie gaan rijden worden voorzien van deze kleurstelling

OVnieuws.info volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Foto's
Contact
 
 
 
 
 
Op 9 december 2022 stonden drie kleurstellingen ICNG's naast elkaar te Amersfoort.
De 3207 in de NS kleurstelling (binnenland), de 3303 in de NS-Flow kleurstelling (voor de Benelux-diensten)
en de 3204 in de nog half NS/fabrieks-uitvoering. © OVnieuws.info
 
 
ICNG 3119 over de HSL te Lage Zwaluwe rijdend richting Rotterdam. 02-12-2022, © OVnieuws.info
 
Hieronder staan onze reportages over de ICNG van nieuw naar oud.
 
In beeld: Eerste testrit ICNG "België" gekoppeld met een ICNG "Nederland" 
ARNHEM - Op vrijdagavond 19 april vertrokken een ICNG "België" (3313) en een ICNG "Nederland" vanaf Arnhem Goederen Opstel NS via Arnhem Centraal naar Rotterdam Centraal. Het is zover ons bekend de allereerste testrit dat de twee verschillende type stellen met elkaar een testrit rijdt.
Lees en kijk verder.
In beeld: NS begint met testen van de ICNG naar België
AMSTERDAM - NS is deze week gestart met de eerste testritten van de nieuwe Intercity ICNG naar België. Dit is de volgende stap van de introductie van deze snelle trein die met 200 km/u over de hogesnelheidslijn rijdt. Op 19 april begon NS met testritten in de dienstregeling op het binnenlandse spoor.
Lees en kijk verder.
Nieuwe ICNG van NS rijdt sinds vandaag met reizigers
AMSTERDAM - Vanaf vandaag, woensdag 19 april, kunnen reizigers voor het eerst instappen in de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS. Deze trein van de toekomst begint dan aan zijn generale repetitie. Door daadwerkelijk met reizigers in de dienstregeling te rijden, test NS hoe de trein in de praktijk presteert.
Lees verder.
Nieuwe ICNG van NS is goedgekeurd voor Nederlandse spoor
UTRECHT - Na een uitgebreid toelatingsprogramma is de nieuwste Intercity (ICNG) door de inspectie (ILT) officieel goedgekeurd voor het Nederlandse spoor. Voor reizigers betekent dit dat het reizen met de nieuwe, snelle Intercity weer een stap dichterbij komt. Deze nieuwe trein combineert een hoge snelheid met een ...
Lees verder.
In beeld: Eerst ICNG in Flow-kleurstelling aangekomen in ons land
HENGELO - Op zondagmiddag kwam de eerste NS ICNG in de Flow-kleurstelling aan in Nederland. Het treinstel heeft vloeiende lijnen, veel herkenbaar NS geel en een groot wit logo op de zijkant. De Flow-ICNG gaat in de loop van 2024 reizen tussen België en Nederland.
Lees en kijk verder.
In beeld: Testritten met de ICNG
AMSTERDAM - De InterCity Nieuwe Generatie van NS zit momenteel in zijn testfase. De Franse treinfabrikant Alstom ontwikkelt voor NS 99 van deze snelle Intercity’s. Met een topsnelheid van 200 kilometer per uur verbindt de ICNG steden en regio’s sneller met elkaar, op de hogesnelheidslijn én conventioneel spoor.
Lees en kijk verder.
Perspresentatie van de ICNG
ROTTERDAM - 3.500 treinfans hebben dit weekend voor het eerst kennisgemaakt met de nieuwste Intercity van NS: de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). Tijdens de “uitverkochte” publiekspresentatie langs het perron van Rotterdam Centraal zagen de reizigers hoe de 12-jarige treinfan Thomas Bij den Dijk samen met ...
Lees en kijk verder.
RXP 9903 trekt nieuwe NS ICNG 3119 naar de Watergraafsmeer

ARNHEM - Op vrijdag 30 juli 2021 trok de RXP 9903 de nieuwe NS ICNG 3119 vanaf Bad Bentheim via Deventer Goederen, Arnhem, Utrecht en Amersfoort naar de Watergraafsmeer toe. Wij legde de combinatie op foto vast te Holten, Velp en te Arnhem Velperpoort. Van de doorkomst in Velp hebben we ook filmbeelden.
Lees en kijk verder.

RXP 9903 trekt nieuwe NS ICNG 3204 het land binnen

HENGELO - Het Duitse RailAdventure heeft een meerderheidsbelang in het Nederlandse Railexperts genomen. Om dit te illustreren is RailExperts locomotief 9903 in de nieuwe kleuren van RailAdventure uitgedorst.Zaterdag 8 mei 2021 reed de locomotief voor het eerst in haar nieuwe kleurstelling haar eerste rit.
Lees en kijk verder.

In beeld: Aankomst nieuwe ICNG van NS in Nederland

HENGELO - Op zaterdagavond 23 mei 2020 rond 18.00 uur is de eerste Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS het land ingekomen. Het treinstel werd vanaf Bad Bentheim (D) door RXP-loc 9901 bij Oldenzaal de grens overgetrokken. Van hieruit ging de rit via, Hengelo, Deventer, Zwolle, Lelystad, Almere naar de Watergraafsmeer.
Lees en kijk verder.

Bouw Intercity Nieuwe Generatie van start

UTRECHT - Met de overhandiging van het designbook aan NS is het ontwerp van de Intercity Nieuwe Generatie tot in detail klaar. In het Poolse Katowice liggen kilometers aluminium profielen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit een trein wordt, maar treinenbouwer Alstom weet precies hoe ze er een Intercity Nieuwe Generatie van moet bouwen.
Lees verder.

NS presenteert ontwerp Intercity Nieuwe Generatie
AMERSFOORT - In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers. Vandaag heeft NS de mockup van de nieuwe Intercity gepresenteerd.
Lees en kijk verder.