Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Werkzaamheden Amsterdam Centraal - 11 oktober 2023
17-10-2023 / 19.00 uur
AMSTERDAM -
Momenteel wordt er door de firma BAM hard gewerkt in de westelijke reizigerstunnel op station Amsterdam Centraal. Sinds maandagochtend 25 september is deze afgesloten aan de kant van het centrum. De reizigerstunnel aan de IJ-zijde is wel open.

Wat gebeurt er?
Aannemer BAM is aan de slag rond de toegangpoortjes. Later in het jaar wordt ook de hellingbaan naar de tunnel verwijderd. Deze voldoet niet meer aan de huidige normen: hij is te steil en werkt daardoor belemmerend in de toegankelijkheid.

Binnenkort online

Wie slecht ter been is komt hier moeilijk tegenop. Vervanging door een rolhellingbaan, of vervlakking van de hellingbaan kan niet omdat daar geen ruimte voor is. Bovendien is er in de huidige situatie geen lift naar het eerste perron.

De bestaande hellingbaan maakt daarom plaats voor trappen en een roltrap. Er komen ook twee liften. Een die de entree en de reizigerstunnel verbindt en een aparte lift naar het eerste perron. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook wordt de monumentale boogconstructie onder het eerste perron weer teruggebouwd.

Monumentale centrale hal
Het opknappen van de vloer van de monumentale centrale hal is nagenoeg gereed. Ook is de trap naar de metrohal weer in gebruik genomen. Momenteel worden in de oostvleugel de vloertegels vervangen door Anton Rail en Infra. Verder worden de kolommen nog netjes afgewerkt met metalen bekleding en worden de roosterplafonds, verlichting en technische installaties aangepast. Ook worden de schuifdeuren in de voorgevel van de hal vervangen. De werkzaamheden in de hal duren zeker tot het begin volgend jaar. 

Nieuwe navigatietechnieken voor reizigers met een visuele beperking
Amsterdam Centraal is een groot en complex station waar oriëntatie vaak voor mensen met een visuele beperking een probleem is.  De nieuw indoor navigatie kan een mooie toevoeging op de al bestaande voorzieningen zijn. 

Met de smartphone kunnen mensen met een visuele beperking zich met deze slimme navigatie-apps beter oriënteren in het station en vanuit daar hun weg vinden naar de perrons van trein, bus, tram of metro. In de toekomst wordt de digitale indoor navigatietechniek uitgebreid om bijvoorbeeld toiletten beter vindbaar te maken.

Slimme navigatietechnieken
De nieuwe indoor navigatie-app bevindt zich nu nog in een testfase. Door drie indoor navigatietechnieken die ProRail  mensen die blind en slechtziend zijn laten testen, werken met de camera of bluetoothverbinding van je smartphone. Zo is er een techniek die de omgeving vergelijkt met een vooraf gemaakte puntenwolk. Door beeldherkenning via de camera weet de app waar je bent en navigeert die je daarmee door het station.

Daarnaast test ProRail een techniek die werkt via bakens die een signaal uitzenden. Door bluetoothcontact tussen je smartphone en het baken weet de app waar je bent en navigeert de app je door het station. Ook testen ze een navigatietechniek die werkt met stickers met een QR-kleurencode. Je smartphone herkent de code en berekent de afstand tot de code stickers. Op basis van die informatie navigeert de app je door het station.

Foto's
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De ingang aan de westkant van het station is vanaf het Stationsplein afgesloten.
 
Met houtenschotten is het werkterrein gescheiden van de reizigers.
 
Aannemer BAM is aan de slag rond de toegangpoortjes.
 
 
Diverse winkels in de westtunnel zijn verhuisd.
 
 
 
Het opknappen van de vloer van de monumentale centrale hal is nagenoeg gereed. Ook is de trap naar de metrohal weer in gebruik genomen.
 
 
Nieuwe navigatiecodes zijn aangebracht voor mensen met een visuele beperking.
 
Nieuwe bestickering naast de trappen. Op deze plaatsen is het perron nu te smal. Mensen worden dan ook verzocht om hier niet te blijven staan. In de toekomst worden er sporen weggehaald en de perrons verbreed waardoor het weer een stuk veiliger gaat worden.
 
 

Lees en bekijk ook:

Werkzaamheden Amsterdam Centraal - 17 juni 2023

Lees en bekijk alles over de grote verbouwing van station Amsterdam Zuid

Opstelterrein Amsterdam Westhaven officieel geopend