Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Vervoerregio Amsterdam start met uitdelen van gratis ov-kaarten aan lage inkomens

08-05-2023 / 20.00 uur
AMSTERDAM -
Huishoudens die dit nodig hebben, kunnen nu acht gratis ov-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam. De kaarten zijn goed voor 1,5 uur reizen in 14 gemeenten in de regio. De Vervoerregio heeft deze actie opgezet in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Aanleiding is de stijging van de tarieven voor openbaar vervoer in 2023. Aanvragen kan vanaf 8 mei op gratis-ov.nl.

Anderhalf uur gratis reizen
Per adres verstuurt de Vervoerregio acht kaarten, die elk anderhalf uur geldig zijn.

Binnenkort online

Dat is genoeg om de hele regio door te reizen. De kaarten zijn geldig in de bus, tram en metro, in de veertien gemeenten van de Vervoerregio. Welke gemeenten dat zijn, en welke lijnen hier precies onder vallen, staat op gratis-ov.nl.

Tegemoetkoming vanwege tariefstijging
De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gemiddeld met 7,24 procent gestegen in 2023, als gevolg van hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie. Een forse stijging, waardoor openbaar vervoer buiten het bereik kan komen van huishoudens met de laagste inkomens. Als tegemoetkoming maakte de Vervoerregio daarom in november 2022 vijf miljoen euro vrij om ruim 730.000 kaartjes te verdelen, samen met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Vanaf 8 mei is het mogelijk om deze kaarten aan te vragen.

Voorzitter van de Vervoerregio Melanie van der Horst: "We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen. Ik roep iedereen voor wie deze kaartjes bedoeld zijn op om ze te bestellen. Voor een broodnodige reis, of gewoon voor een uitje met het gezin. Ik realiseer me dat het helaas geen structurele oplossing voor stijgende tarieven is, maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijven wij bij het Rijk er op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen."

Bedoeld voor de laagste inkomens
Deze actie is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130% van het minimuminkomen. De gratis ov-kaarten worden behalve via de website ook verspreid via Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Ambassadeurs Abdelhamid Idrissi en Kenny Zschüschen
In Amsterdam helpen twee ambassadeurs de Vervoerregio om ervoor te zorgen dat de kaarten terechtkomen bij de mensen die deze kaarten het meest nodig hebben. Abdelhamid Idrissi, in 2019 verkozen tot Amsterdammer van het Jaar, helpt met zijn Studiezalen jaarlijks honderden kansarme kinderen om het beste uit zichzelf te halen. Ook hij ziet dat steeds meer mensen geen geld hebben voor het openbaar vervoer: “Het is hartverscheurend hoe een alleenstaande moeder mij vorige week opbelde dat ze niet kan reizen naar Supermarkt FRIS, omdat ze geen vervoerskaartje kan betalen. Ze vertelde ook dat ze al maanden geen reisgeld kan betalen voor een sollicitatiegesprek buiten haar wijk en deze continu afzegt. Een zeer talentvol en geweldig persoon waar elk bedrijf om snakt, bevindt zich in drijfzand. Zo iets simpels als gratis OV kaartjes kan haar hele leven positief veranderen!”

Ook Kenny Zschüschen, directeur van welzijnsorganisatie Venzo&Zwazoom, ziet dagelijks de gevolgen van vervoersarmoede: “Deze dure tijden raken ieder huishouden, maar vooral de mensen die het al financieel lastig hebben. De actie stelt gezinnen of alleenstaanden bijvoorbeeld in staat om weer een uitstapje te maken, dat kan verlichtend werken. Maar er moet ook gekeken worden naar structurele oplossingen. Reizen met het ov begint een luxe te worden voor bepaalde groepen, dat is schrijnend. Het ov zou bruikbaar moeten zijn voor iedereen. De btw verlagen is een idee, maar je kunt ook voor bepaalde doelgroepen op bepaalde tijden reizen helemaal gratis maken.”

Over Vervoerregio Amsterdam
Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband op het gebied van verkeer en openbaar vervoer van 14 gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Deze kaarten deelt de Vervoerregio uit in samenwerking met de vervoerders GVB, EBS en Connexxion.

Foto's
Contact