Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start
29-09-2023 / 14.30 uur
AMSTERDAM -
Vanaf eind september gaat BAM Infra Civiel weer aan de slag op station Schiphol Airport. In opdracht van ProRail pakken zij hier de bestaande trappen, hellingbanen en liften aan. In de eerste drie maanden van 2023 vernieuwden ze al drie liften en vier roltrappen. Nu de vakantieperiode voorbij is, beginnen ze aan het tweede deel van de werkzaamheden. Het vervangen van de hellingbanen voor vaste trappen. Zo draagt Bam Infra bij om de spoorinfrastructuur van de Schipholspoortunnel klaar te maken voor de toekomst.
.
Binnenkort online

Meerdere treinvrije periodes
Naast BAM Infra Civiel gaat ook aannemer Strukton Volker Schiphol werkzaamheden uitvoeren in de Schipholspoortunnel. Zij werken ook buiten de tunnel bij het spoor tussen Riekerpolder, Schiphol en het opstelterrein bij Hoofddorp. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een omvangrijke klus die vorig jaar begon.

Het spoor in de Schipholspoortunnel is verouderd en toe aan vernieuwing. Om zulke werkzaamheden in een tunnel uit te voeren zijn meerdere treinvrije periodes nodig. Tijdens deze periodes is de treindienst rondom Schiphol aangepast, zodat zij veilig de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit najaar zijn er zes gepland, en ook begin 2024 zullen ze werkzaamheden uitvoeren. Over elke treinvrije periode worden treinreizigers en andere belanghebbenden uitgebreid geïnformeerd.

In beide tunnelbuizen worden sporen en dwarsliggers vernieuwd. De sporen langs de perrons worden verhoogd zodat de treininstap op gelijke hoogte van het perron komt te liggen. Hiervoor wordt een innovatief balkenspoor gebruikt dat een langere levensduur heeft en daarom minder onderhoud nodig heeft. Tegelijk worden de hellingbanen op het station vervangen door vaste trappen.

Buiten de vakanties
Normaal gesproken worden werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakantieperiodes gepland. Maar op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste periodes van het jaar. De grootschalige vernieuwingswerkzaamheden aan de Schipholspoortunnel en de werkzaamheden op het station worden daarom alleen in de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd. Daarmee plant ProRail zoveel mogelijk buiten de vakanties om zodat de luchthaven voor reizigers zo veel mogelijk bereikbaar blijft.

Twee projecten
Bij station Schiphol Airport worden twee grote projecten uitgevoerd: Groot Onderhoud Schiphol (GOS) en Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Voor die eerste werkt aannemer Strukton Volker Schiphol in én buiten de Schipholspoortunnel. Vanuit MKS voert BAM Infra de werkzaamheden uit. Zij verbouwen de vaste trappen, roltrappen en hellingbanen op het station. Door de aanpassingen worden de reizigersdoorstroming verbeterd en wordt er meer ruimte op de perrons en op het bovengelegen Plaza gemaakt. Beide projecten versterken elkaar.

Meer informatie over deze werkzaamheden is te zien in de onderstande animatie welke is gemaakt door ProRail. Tot 2028 is de spoorbeheerder bezig om de spoorinfrastructuur van de Schipholspoortunnel klaar te maken voor de komende veertig jaar. Reis je dit najaar van of naar Schiphol, plan dan van tevoren je reis.

Foto's
Contact