Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Station Amsterdam Zuid
Actueel OVnieuws
OV bedrijven
Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Station Amsterdam Zuid
Momenteel wordt station Amsterdam Zuid omgebouwd tot een grote OV-terminal. Dit gebeurt onder de naam Zuidasdok. Het is één van ’s lands grootste bouwprojecten de komende jaren. Zuidasdok omvat de verbreding en het deels ondergronds brengen van de Rijksweg A10 Zuid en het uitbreiden en vernieuwen van station Amsterdam Zuid. Het heeft tot doel de bereikbaarheid en het leefklimaat van het gebied er direct omheen en ook de noordelijke Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer, te verbeteren. De visie is dat de barrièrewerking van de snelweg weggenomen wordt. Tegelijkertijd worden de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer opnieuw ingericht.

De A10 wordt over een lengte van ruim 5 km verbreed met extra rijstroken tussen en met inbegrip van de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel (twee keer zes rijstroken: vier rijstroken voor doorgaand verkeer en twee rijstroken voor bestemmingsverkeer). De wegcapaciteit wordt hiermee verdubbeld en conflicten tussen in- en uitvoegend verkeer worden verminderd. De A10 wordt in het hart van Zuidas over ongeveer een kilometer in beide richtingen ondergronds gebracht.

Het bestaande station Amsterdam Zuid voor trein en metro blijft (voorlopig) bovengronds en zal niet langer ingeklemd worden tussen de rijbanen van de A10 en kan worden uitgebreid zodat het de groei van het aantal reizigers kan verwerken. Door toevoeging van sporen groeit dit station uit tot het tweede station van Amsterdam in grootte.

Op het dak van de A10 worden nabij het station respectievelijk een bus- (aan de noordzijde) en een tramstation (aan de zuidzijde) aangelegd. Vanuit het tram- en busstation kunnen reizigers de treinen en metro's bereiken via een nieuw aan te leggen passage onder het spoor door (de Brittenpassage). Om de oorspronkelijk kruisende loopstromen van metro- en treinreizigers en passanten te scheiden, zullen de metroperrons van de oostzijde naar de westzijde worden verplaatst.

De aanleg van de Brittenpassage heeft er (mede) voor gezorgd dat de Amstelveenlijn is losgekoppeld van het Amsterdamse Metronet. Door de komst van de Brittenpassage moest de metrotunnel onder de A10 gesloopt worden. Daarnaast was het gebruik van de metro/sneltram op de Amstelveenlijn erg storingsgevoelig. Op zaterdag 2 maart reed Lijn 51 (zoals de Amstelveenlijn voorheen werd aangeduid) voor het laatst. Hierna is de lijn omgebouwd naar tramlijn. Op 13 december 2020 is de vernieuwde Amstelveenlijn officieel geopend. Sinds de opening rijdt GVB met de nieuwe 15G trams op de lijn.

Sinds de opening van de Amstelveenlijn is tramhalte Zuid gelegen aan de Strawinskylaan. Het is de bedoeling dat als men klaar is met het Zuidasproject dat de eindhalte komt te liggen aan de Schönberglaan, aan de zuidkant van Station Zuid. Ook deze begin-/eindhalte maakt deel uit van het Zuidasproject.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
Publicaties en reportage over Station Amsterdam Zuid van ons van de afgelopen jaren (van nieuw naar oud) :
   
In beeld: Uitgraven Brittenpassage Amsterdam Zuid halverwege
16-10-2023 / 10.00 uur
AMSTERDAM -
Na jarenlang bouwen en inschuiven van dakdelen is bouwcombinatie Nieuw-Zuid (BCNZ) begonnen met het weggraven van 50.000 kuub zand voor de Brittenpassage.
Lees en kijk verder.
2 miljoen kilogram zwaar tunneldek Minervapassage op z'n plek geschoven

14-06-2023 / 20.30 uur
AMSTERDAM -
In de nacht van 9 op 10 juni 2023 is het eerste dakdeel voor de bestaande reizigerspassage van station Amsterdam Zuid zo’n 114 meter oostwaarts geschoven. De gigantische betonnen plaat van ...
Lees en kijk verder.

Zuidasdok bereidt zich voor op spannend lang Paasweekend

14-03-2021 / 20.00 uur
AMSTERDAM - Vanaf donderdag 1 april om 20.00 uur begint het plaatsen van de fundering van twee stukken dak voor de extra reizigerstunnel onder station Amsterdam Zuid. Een trein- en een metrospoor worden voor ...
Lees verder.

In beeld: Vernieuwde Amstelveenlijn officieel geopend

14-12-2020 / 17.00 uur
AMSTELVEEN - De vernieuwde Amstelveenlijn is zondag officieel geopend. Dit kon op belangstelling rekenen van de Amstelveners maar ook van (tram)liefhebber uit het hele land. Ondanks dat de officiele opening niet ...
Lees en kijk verder.

Zuidasdok wordt verder afgebouwd, maar ... fors duurder en jaren later klaar

26-03-2020 / 20.30 uur
AMSTERDAM - Het Zuidasdokproject, waarbij de A10 Zuid wordt ondertunneld en Station Zuid wordt uitgebreid van 4 naar 6 sporen, gaat jaren langer duren en nog veel meer geld kosten.

Lees verder.

Sneller van en naar Schiphol en Noord Nederland
23-11-2019 / 20.00 uur
SCHIPHOL - ProRail gaat de infrastructuur tussen Schiphol en Amsterdam Zuid aanpassen zodat reizigers veel sneller tussen Schiphol en Zwolle kunnen treinen. Het is daardoor mogelijk om zogenoemde Airport Sprinters ...
Lees verder.
In beeld: Inschuiven spoordek Amsterdam Zuid succesvol verlopen

05-11-2019 / 12.00 uur
AMSTERDAM - In de nacht van 1 op 2 november schoven ProRail en bouwcombinatie Zuidplus een gigantisch betonnen dek op zijn plaats. Dwars door de snelweg A10 én het bestaande spoor. Het was een huzarenstuk.
Lees en kijk verder.

Meer treinen naar Amsterdam CS en Amsterdam Zuid
19-06-2018 / 11.00 uur
AMSTERDAM - Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) heeft maandag samen met de regio Amsterdam besloten om Amsterdam Centraal Station klaar te stomen voor een groei van 34 treinen naar
57 treinen per uur.
Lees verder.
In beeld: Eerste weekend is er hard gewerkt op de Zuid-as in Amsterdam
16-05-2019 / 19.00 uur
AMSTERDAM - Het project Zuidasdok heeft het eerste weekend achter de rug waarin reizigers merkten dat de komende tien jaar een megaoperatie wacht. Er werd gewerkt in de A10 Zuid en het treinspoor. 52 uur geen asfalt, geen treinsporen en geen perrons.

Lees en kijk verder.
Nieuw station Amsterdam Zuid: twee brede passages met volop ruimte voor winkels en voorzieningen (met impressies)
24-04-2018 / 16.30 uur
AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam, ProRail en NS Stations hebben donderdag 19 april een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en exploitatie van voorzieningen op het nieuwe station Amsterdam Zuid.
Lees en kijk verder.
Wethouder Litjens: Komende jaren veel investeren om Amsterdam bereikbaar te houden

23-01-2018 / 12.15 uur
AMSTERDAM - Wethouder Pieter Litjens (VVD) hoopt dat er snel een beslissing wordt genomen over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol. Dat zegt Litjens in een interview met OVnieuws.info.
Lees en kijk verder.

Station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid en vernieuwd
21-02-2017 / 15.40 uur
AMSTERDAM - Het contract is ondertekend, de bouw Zuidasdok komt steeds dichterbij. Vandaag, 21 februari 2017, kreeg ZuidPlus definitief de opdracht om Zuidasdok te bouwen. Dat gebeurde in het bijzijn van minister ...
Lees verder.
In beeld: Werkzaamheden aan metrostation Amsterdam Zuid en aansluiting Noord/Zuidlijn in volle gang
31-07-2015 / 08.00 uur
AMSTERDAM - De werkzaamheden aan metrostation Amsterdam Zuid en het aansluiten van de Noord/Zuidlijn op het bestaande metronetwerk zijn in volle gang.

Lees en kijk verder.
OV-Chippoortjes op Amsterdam Zuid vanaf vandaag op slot
09-06-2015 / 12.00 uur
AMSTERDAM - Amsterdam Zuid is vanaf vandaag het tweede grote treinstation waar alle poortjes zijn gesloten. Voor de meer dan 42.000 dagelijkse treinreizigers op dit station komt nu een einde aan de vraag ...
Lees verder.