Interview met ASSET Rail directeur Jorn Pruntel

10-06-2025 / 09.45 uur
BEMMEL - Spooronderhoudsbedrijf ASSET Rail onderhoudt momenteel zo'n 35% van het Nederlandse spoor. Hoog tijd voor TreinenInNederland.nl om hun directeur te interviewen en hun bedrijf en materieel te bekijken.

We zijn te gast op het hoofdkantoor van ASSET Rail in Bemmel bij directeur Jorn Pruntel. We worden uiterst vriendelijk

ontvangen en krijgen meteen een rondleiding door het bedrijf.  We worden meegenomen naar de werkplaats waar op dat moment materiaal werd gekeurd door DEKRA. Hierna laat Jorn ons het magazijn zien waar alles elektronisch is geregistreerd en bijgehouden wordt. Na de rondleiding nemen we plaats in het kantoor van de directeur en beginnen we met het interview.

 
Het hoofdkantoor van ASSET Rail in Bemmel. © TreinenInNederland.nl
   
 
Kun je ons wat meer vertellen over ASSET Rail?
Jorn: "ASSET Rail is een aannemer die zich volledig gespecialiseerd heeft in spooronderhoud. Het bedrijf is opgericht in 2005 en vanaf 2008 is men ook echt aan het werk gegaan op de BetuweRoute. Inmiddels is ASSET Rail uitgegroeid tot een van de grootste onderhoudsaannemers in Nederland. Op dit moment zijn dat vijf partijen die dit mogen doen, dat zijn naast ASSET Rail: VolkerRail, Strukton, Swietelsky en BAM. Op dit moment beheren ASSET Rail, VolkerRail en Strukton het spooronderhoud in Nederland. BAM is min of meer gestopt met het onderhoud van het spoor. Ze mogen nog wel, maar zijn momenteel niet actief in het spooronderhoud. Swietelsky heeft momenteel nog geen contractgebied, maar ze mogen wel meebieden dus die zien we mogelijk ook wel een keer verschijnen buiten als onderhoudspartij."
 
 
 
   
   
   
   
     

"ASSET Rail richt zich volledig op het personeel, dat een topprestatie levert qua onderhoud en op de digitalisering. Andere partijen richten zich bijvoorbeeld meer op het groot spoormaterieel en dat heeft ASSET Rail nog niet. ASSET Rail heeft twee aandeelhouders, dat zijn Dura Vermeer (60%) en Arcadis (40%). Tijdens de oprichting van ASSET Rail had het bedrijf nog een derde aandeelhouder, Imtech, maar helaas is deze Nederlandse parel failliet gegaan. Dus nu zijn er nog twee aandeelhouders over.

ASSET Rail beheert momenteel het onderhoud in 8 van de 21 PGOgebieden, zouden jullie dit uit willen breiden?
Jorn: "Helaas zijn het er geen 8 meer, maar zijn het 7 contractgebieden geworden. Per 1 april is PGOgebied Brabant overgegaan naar Strukton. Dat is inherent aan onze business. Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat we een gebied verliezen. Dat doet wel even zeer, maar het gebied is bij Strukton ook in goede handen.

Gaan de medewerkers van PGOgebied Brabant dan ook over naar Strukton?
Jorn: "Vroeger was dat wel zo, maar er zijn nul medewerkers overgestapt. Wij hebben een hele mooie populatie aan vakmensen en hebben gelukkig ook een heel laag verloop. Verder is onze tevredenheid onder het personeel ook hoog; het personeel geeft ons als bedrijf een 8,3 qua tevredenheid."

"De medewerkers zijn onze ambassadeurs. We hebben ook geen afdeling werving en selectie of recruitment. We proberen als bedrijf goed te zijn voor ons personeel en dan is het personeel ook goed voor ons. Wij moeten het hebben van de feesten en partijen waar het personeel onze ambassadeurs zijn. In een hedendaagse markt waarin het lastig is om technisch personeel te vinden, hebben wij relatief weinig moeite om personeel te vinden."

"In mijn optiek heeft de spoorsector in Nederland helemaal geen problemen qua personeel, maar hebben wij een efficiëntie probleem. Wij zijn niet in staat om het personeel goed in te zetten. Als je kijkt naar een spoornacht werken waarbij mensen 8 uur aanwezig zijn zonder de reistijd erbij gerekend kunnen we onze monteurs maar tussen de 3 en de 4 uur effectief inzetten in de buitendienststellingen. Door alle regels die we hebben, is het al mooi als we ze zo lang kunnen inzetten. Als je kijkt hoe inefficiënt er mensen opgeleid worden. Het is ongelooflijk lastig om in spooronderhoud aan het werk te komen. Twintig tot veertig diploma's voor een monteur is niks in het spooronderhoud. In projecten heb je dat niet; daar heb je in verhouding geen tot weinig diploma's voor nodig. Een bovenleiding bouwen kan bijna iedereen, maar zodra die in dienst is, komt er voor het onderhoud een spoorprofessor om de hoek kijken. Opleidingen zijn schaars, we hebben ongelooflijk veel hercertificering. Een opgeleide monteur in het seinwezen moet gemiddeld 15 dagen terug voor hercertificering; die moet dan vrijgepland worden. We hebben echt een efficiëntie probleem. Het is makkelijk om naar de buitenwereld te kijken met die transities maar als sector kijken we niet graag naar onszelf. Wij zijn heel erg bezig om het zelf slimmer en beter te doen. Uiteindelijk hebben we hier als sector een stap te zetten. In de afgelopen 186 jaar zijn er rondom het spoor zoveel regels gemaakt, daar hebben we nu gewoon last van. Andere sectoren die veel jonger zijn hebben dat niet. We zetten onszelf gewoon schaakmat. Als wij alle onnodige regels weghalen, hebben we in één keer veel meer arbeidspotentieel ter beschikking.", aldus Pruntel.

 
ASSET Rail directeur Jorn Pruntel. © TreinenInNederland.nl
 

In het verleden hebben andere spoorwegonderhoudsbedrijven veel te lage inschrijvingen gedaan om PGOgebieden te veroveren, hoe kijk jij hier tegenaan?
Jorn: "Daar kan iedereen wat van zeggen, maar het zijn bedrijven en geen stichtingen. Een bedrijf doet nooit bewust een te lage inschrijving, want dat bedrijf heeft geen geldboom op hun terrein staan. En iedereen schrijft in op zijn eigen manier en het is per saldo voor een bedrijf altijd rendabel, anders gaan bedrijven failliet. In het verleden zijn er rechtszaken geweest, omdat de belangen erg groot zijn en soms partijen met de rug tegen de muur aan staan. Maar bedrijven die contractgebieden kopen? Nee. Soms kunnen er wel redenen zijn waarom je iets doet, maar per saldo moet het voor een bedrijf een plus zijn. De instapkosten voor een PGOgebied zijn hoog, maar de uitstapkosten zijn vele malen hoger."

Jullie hebben in het verleden een PGOgebied toegewezen gekregen, terwijl jullie de nummer twee waren met de inschrijving.
Jorn: "Ja, dat klopt, dat gebeurt vaker. Alleen ProRail heeft bepaalde bandbreedtes waar je binnen moet blijven en als jij een aanbieding indient en ProRail kijkt naar je aanbieding en als zij de aanbieding anders vinden dan dat zij gevraagd hebben, dan krijg je bij ProRail de vraag: "Klopt dit wel? " en dan gaan ze met zo'n bedrijf daarover in gesprek. En als ProRail denkt: deze aanbieding is niet wat we gevraagd hebben dan heeft ProRail het recht om een gebied aan een ander te gunnen. ProRail gaat hier heel prudent mee om, ze doen dat heel netjes. Het is ook voor hen een balanceeract, maar uiteindelijk is het een aanbieding en je moet wel aanbieden wat er gevraagd wordt."

In 2017 ben je directeur geworden van ASSET Rail, sindsdien is er veel veranderd.
Jorn: "Ik zat bij ProRail en dit kwam op mijn pad terecht. Ik had een bepaald beeld van ASSET Rail, hoe het bedrijf kon laten groeien en hoe het personeel kon excelleren. Wij hebben daar software voor ontwikkeld, het personeel op één gezet en op die manier een heel mooi bedrijf neergezet. En achteraf terugkijkend kan ik alleen maar zeggen: wat we met elkaar gedaan hebben met het team, dat is goed gegaan. Daar hebben we van de aandeelhouders ook alle ruimte voor gekregen. We hebben met zijn allen een heel mooi bedrijf neergezet.

Ikzelf heb hier hetzelfde gedaan als wat ik bij de marine geleerd heb. Als je kijkt naar de technologie vroeger op schepen, daar zaten heel veel mensen en dat is allemaal geautomatiseerd. De mensen zijn slimmer geworden en met dat kleine groepje mensen kan je veel meer doen. Eerst zaten er 300 mensen op een boot en nu zijn dat er 40. Ze doen nu minder taken, omdat er heel veel geautomatiseerd is. Maar daarvoor moet het personeel ook slimmer worden. We hebben heel veel tijd besteed aan het opleiden van mensen en door digitalisering hebben we gezorgd dat mensen ondersteund worden om de juiste dingen te doen. Heel veel werk dat er niet aan bijdroeg, hebben we eraf gehaald en hebben zo de productie verhoogd door mensen te faciliteren door middel van het juiste gereedschap (software is ook gereedschap). Daar hebben we een heel team gehad dat daarbij geholpen heeft en ik heb daar deels leiding aan mogen geven en dat is hartstikke leuk."

Jullie hebben ook allemaal apps voor jullie personeel.
Jorn: "Ja, dat klopt. Op kantoor hebben we heel technische software met AI die heel flexibel is en dat kunnen we ook elke dag aanpassen. En buiten hebben we voor monteurs heel gebruiksvriendelijke apps die we helemaal zelf maken met onze leveranciers. De monteurs maken van ieder werk een evaluatie en daarin geven ze ook aan of de software goed werkt. Dus wij krijgen ook iedere dag weer feedback terug van onze monteurs en dat nemen we weer mee in de volgende versie van de software. Onze leverancier zegt dat onze software het mooiste maatpak is dat ze ooit gebouwd hebben."

 
 

Hoeveel mensen werken er momenteel bij ASSET Rail?
Jorn: "Op dit moment hebben we 370 mensen in loondienst. Daarvan werkt 85% grotendeels buiten de deur en 15% zit binnen. En iedereen hier is wel technisch. Ze hebben allemaal hun eigen expertisegebied waarin hij of zij een bijdrage levert. De uitvoerders hier zijn opgeleid en kunnen zelf sleutelen. De managers zijn zelf ook technisch en zo hebben wij een heel operationeel bedrijf."

Wat maakt ASSET Rail anders dan de drie andere onderhoudsbedrijven?
Jorn: "Wij hebben hier echt de focus op de mens en de ondersteuning van de mens door digitalisering, terwijl de andere aannemers komen vanuit de machines (de hardware). Die bedrijven zijn meer georiënteerd op de inzet van zo'n machine met een persoon erbij, terwijl het bij ASSET Rail echt gaat om de persoon, de vakman die zijn ding doet. Daarnaast hebben we alle strategische dingen zelf. Alles wat nodig is om onze prestatie te leveren die wij aan ProRail hebben verkocht, hebben we zelf. Spoorkranen zijn hiervoor bijvoorbeeld niet nodig, die huren we in. Wat we wel nodig hebben, zijn kleine kraantjes. Op veel van ons materieel zit een grote of een kleine kraan. Zo hebben we de Unimog, waar een 4 tons kraan op zit. Wij kunnen gewoon altijd even snel een railspoel zetten of zo. Op onze nieuwe elektrische vrachtwagen voor onze Romitamp zit een 18 tons kraan en een bak voor spoorstaven. Dus wij kunnen altijd strategisch spullen ter plaatse brengen. Zo hebben we ook een container om Edilon-spoorstaven in te gieten; die past weer precies op onze vrachtwagen. Zo is alles wat wij nodig hebben om in een contract te leveren voorhanden. Wij zijn self-supporting."

Onlangs zag ik bij werkzaamheden in Duiven dat er een stopmachine van VolkerRail aan het werk was. Huren jullie die dan in?
Jorn: "Ja, dat klopt. Als we die op dat moment nodig hebben, huren we die gewoon in. Maar we zitten nu wel op een punt dat we dit aan het heroverwegen zijn. Maar als we echt iets nodig hebben van andere spooraannemers, dan kunnen we dat gewoon inhuren. De onderlinge relaties zijn goed."

Het onderhouden van de "rails" bestaat niet alleen uit het onderhoud van de spoorstaven?
Jorn: "Nee, dat klopt. In een beheercontract zit alles. Naast het onderhoud aan de rails komt ook het onderhoud aan de energievoorziening, het groenbeheer, het seinwezen, onderhoud aan de kunstwerken (viaducten en bruggen) en tunnelinstallaties om de hoek kijken. Zo hebben we bijvoorbeeld ook hoveniers in dienst. Wat we niet doen, is de treindienstleiding en projecten. Maar we hebben ook wel eens een weekend gehad in Drenthe dat wij er bijna 7 kilometer spoorstaaf in gelegd hebben, dus ook dat doen wij. In het spoor werken een paar hele grote aannemers en dan lijkt het alsof ASSET Rail klein is, maar dat is relatief. We hebben 370 werknemers in dienst. Het is maar net hoe je het benchmarkt, maar alles bij het spoor doen wij."

Jullie hebben een speciale Operations Room, wat houdt dat in?
Jorn: "De Operation Room is een knipoog naar mijn vorige werk bij de marine. Op een marineschip heet zo'n kamer de OPS room, het operatiecentrum. Dus toen ik hier kwam, wilde ik ook een OPS-room hebben. Vanuit deze kamer wordt alles in de gaten gehouden. Hier komen de storingen binnen en worden de monteurs aangestuurd. In deze kamer wordt het overzicht gehouden. Als een monteur naar een storing gaat en er is een onderdeel niet, dan wordt dat in deze kamer bijgestuurd."

 
De OPS Room van ASSET Rail. Hier komen de storingen binnen en worden de monteurs aangestuurd.
 

Jullie hebben bij ASSET Rail ook een afdeling Specials, wat houdt dat in?
Jorn: "Waar we tegenaan liepen, is dat ASSET Rail de laatste jaren zo is gegroeid en als we dan een calamiteit hadden dan pakten we dit op vanuit de regio met een aantal mensen die er zin in hadden. Toen ASSET Rail 5% van het baanonderhoud in Nederland had, was het goed te doen, maar als je rond de 40% van Nederland hebt dan is het geen incident maar dan heb je iedere dag wat. Toen hadden we zoiets van: dat gaat zo niet, dat verstoort onze operatie. Dus we hebben de Specials losgezet van de dagelijkse operatie, zodat iedereen zijn werk kan doen. En de mensen die goed zijn in de Specials, dat die dan kunnen ondersteunen."

Op jullie voertuigen zit een boomblad in het logo verwerkt. Hoe klimaatbewust is ASSET Rail?
Jorn: "We hebben te maken met wet- en regelgeving. Dus als er dan ergens een milieuzone komt, moet je niet die milieuzone ter discussie stellen; dan moet je gewoon met de juiste spullen komen. En wij willen ook het goede voorbeeld geven als bedrijf. Wij werken met de mooiste spullen, want bij de beste mensen horen ook de mooiste spullen. Al het groot materieel wat wij hebben gaan wij alvast vervangen zodat we klaar zijn voor de toekomst. En dan ben ik ook wel een beetje competitief en dan vind ik het ook wel leuk om het als eerste voor elkaar te hebben. Ik moet wel zeggen dat we ook wel een boel leergeld hebben betaald, dat is dan wel weer een keerzijde. Maar als je kijkt bij ons onderdeel energievoorziening, daar hadden we laatst een calamiteit in Amersfoort en die hebben wij 100% emissieloos opgelost. En dat is voor omwonenden fijn, want emissieloos materieel is vaak ook stiller. We werken vaak in stedelijk gebied en dan heb je minder herrie. Wij zijn een hightechbedrijf en dan komt het gewoon allemaal samen. Alle bussen hebben we vervangen en we werken met het nieuwste van het nieuwste spul en dit is gewoon technologie die erbij hoort. Ik vind dat alles wat je van ASSET Rail ziet er gewoon top uit moet zien. Ik word echt super chagrijnig als ik een vieze bus van ons tegenkom of iets zie wat niet goed is. Als wij ergens aankomen, moet het hele plaatje gewoon kloppen."

 
 

Wat zijn de toekomstplannen van ASSET Rail?
"Wij passen ons aan aan ProRail. De toekomst van de PGO's staat wel ter discussie. ProRail wil een andere vorm van samenwerking met de aannemers en daar gaan wij gewoon in mee. Wij zijn niet op zoek naar meer of minder. We werken nu met 370 professionals en dit is goed te behappen en wij willen een toonaangevende spooraannemer blijven. Op het vlak van duurzaamheid gaan we verder, op het vlak van digitalisering gaan wij verder en wat wij verder tegenkomen zullen we oppakken. We willen een aannemer blijven waar mensen met veel plezier werken.", aldus Jorn.

Bekijk hieronder een deel van het moderne materieel van ASSET Rail.

 
Bekijk onze filmbeelden.
 
     
     
     
     
 
 
   
     
Socialmedia
OVnieuws
.info
Socialmedia-kanalen
Treinen in Nederland