De door het kabinet aangekondigde heftige bezuinigingen van 335 miljoen zouden de reizigerstevredenheid wel eens aan diggelen kunnen gooien. Door de bezuinigingen zullen bussen en treinen minder frequent rijden en de kaartjes duurder worden. Ook bestaat de kans dat er buiten de spits minder bussen en treinen zullen rijden. Mensen met een laag inkomen die vaak afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om naar hun werk of familie en vrienden te gaan, worden extra hard geraakt door deze bezuinigingen. Hatte van der Woude, Voorzitter OV-NL: ”Uit het onderzoek leren wij op welke punten wij als OV-sector het goed doen en waar we nog kunnen verbeteren. We zijn trots op een 7,8! Een waardering die we minstens vast willen houden, maar liefst willen verbeteren. OV houdt Nederland bereikbaar en is essentieel voor onze economie en samenleving. Daarom zijn dit soort bezuinigingen funest, en wij roepen de regering dan ook op deze terug te draaien. Geen enkele reiziger zit te wachten op een lagere OV-kwaliteit.”
Wat zegt het kabinet?
Het openbaar vervoer moet toekomstbestendig, betaalbaar, veilig en betrouwbaar zijn. Dat is niet overal in Nederland vanzelfsprekend (belofte aan reizigers in het regeerprogramma).
Wat doet het Kabinet?
Door bezuinigingen worden de kaartjes duurder, rijden er minder bussen en treinen. Met verstrekkende gevolgen voor reizigers, voor de economie, het milieu en de leefbaarheid van steden en dorpen.
Resultaat:
Kabinetsdoelen voor het verminderen van files en minder bereikbare locaties voor woningbouw worden niet gehaald. Nederlanders met een kleine beurs en bewoners in buitengebieden worden extra hard geraakt. Vermindering van het aanbod leidt tot overvolle treinen en bussen, waardoor mensen vaker voor de auto kiezen. In landelijke gebieden hebben afnemende middelen voor openbaar vervoer nog ernstiger gevolgen. Treinen en bussen worden duurder en buslijnen verdwijnen. Ouderen, jongeren en mensen zonder auto worden afgesneden van basisvoorzieningen zoals werk, school en zorginstellingen. Dit is niet alleen sociaal onrechtvaardig, maar ook schadelijk voor de regionale economie.
Hoe gaat het in het buitenland?
De Zwitserse overheid investeert per hoofd van de bevolking zo’n 477 euro per jaar in spoorweginfrastructuur. Met uitstekend OV tot gevolg. Nederland investeert circa 174 euro per inwoner. Nu nog naar tevredenheid, maar dat loopt groot risico door de mogelijke 335 miljoen bezuiniging per jaar. Duitsland investeert 115 euro per inwoner per jaar. In 40% van de gevallen heeft de Duitse reiziger te maken met meer dan een kwartier vertraging. Dit is de trieste voorbode van wat Nederland te wachten staat als de bezuinigen door gaan.