Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Recordpoging langste robottrein mislukt, dag wel geslaagd
03-03-2024 / 09.30 uur
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum heeft samen met Stichting Leaphy op woensdag 28 februari een wereldrecordpoging gedaan om de langste robottrein te laten rijden. Het doel was om een trein van meer dan 215 robots te laten rijden en daarmee een Belgisch record uit 2016 te verbreken. Circa 300 leerlingen van scholen uit Veenendaal, Nijkerk, Amersfoort en Utrecht hebben vele robotwagentje in elkaar gezet en geprogrammeerd maar ondanks alle verwoedde inspanningen is het record niet gebroken. De dag was daarentegen meer dan geslaagd. De kinderen zijn met techniek bezig geweest, hebben de robotwagentjes met de computer afgesteld, hebben goed samen gewerkt en plezier gemaakt.
Binnenkort online
Robots
Hoe zag dat eruit, een robottrein? De trein is gemaakt van allemaal losse robots die ontwikkeld zijn door Stichting Leaphy. De robots rijden over speciale lijnvolgmatten en kunnen andere robots volgen zonder te botsen. Samen maken de robots een lange trein. Leaphy robotica biedt leerlingen de kans spelenderwijs creatief te worden met techniek. Bij Leaphy werken leerlingen, docenten en andere professionals samen aan ontwikkeling van nieuw lesmateriaal rondom robotica. Zij ontwikkelden hiervoor een speciaal robotje (‘Leaphy’) dat geprogrammeerd kan worden om samen in een lange trein te rijden.
 
Succesmoment
Olivier van Beekum, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Leaphy, wilde met deze recordpoging een succesmoment creëren voor de leerlingen: “We willen leerlingen laten beleven dat ze waardevol zijn voor anderen, dat kennis delen en anderen daarmee kunnen helpen ontzettend gaaf is. Dat is waar Leaphy voor staat. De recordpoging was bedoeld om leerlingen te laten zien dat als je samenwerkt je grootse dingen kan presteren.”
 
Nederlands record
Vorig jaar deden ongeveer 200 leerlingen een eerste poging om een record te vestigen. Het bleek nog niet zo eenvoudig om de robots op één lijn te krijgen. Omdat het in Nederland nog niet eerder was geprobeerd werd een Nederlandse record gevestigd.
Foto's
 
Foto- en filmreportage: © OVnieuws.info
Contact
 
 
 
Bekijk onze filmbeelden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Alles staat klaar voor de eerste recordpoging.
 
De robotjes worden aangezet.
 
 
 
 
 
Er wordt druk verder gesleuteld voor de tweede poging.
 
 
Alles wordt in gereedheid gebracht voor de tweede recordpoging.
 
Sommige hadden er echt een kunstwerk van gemaakt.
 
 
Dagvoorzitter was presentator Bas Westerweel.
 
 
En de tweede recordpoging gaat van start.
 
 
 
Helaas is er geen nieuw record geboekt maar de dag was meer dan geslaagd.
 
Na de recordpoging mochten alle leerlingen hun Leaphy mee naar huis nemen.