Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Metro naar Zee op de Hoekse Lijn in gebruik genomen

28-03-2023 / 19.30 uur
HOEK VAN HOLLAND - Na precies 6 jaar is vandaag dan eindelijk de volledige route van de vernieuwde Hoekse Lijn in gebruik genomen en beschikbaar voor reizigers. Vrijdag 31 maart reed de eerste "Metro naar Zee" met passagiers door naar station Hoek van Holland Strand. Op 26 maart 2017 konden liefhebbers afscheid nemen van de treinen op de Hoekse Lijn, en werd er tussen de normale dienstregeling in gereden met historisch materieel. Met de Mat'46 (Muizeneus), Mat'54 (Hondekop) en de Mat'64 (Apekop) kon men op en neer van Rotterdam CS naar Hoek van Holland.

Binnenkort online

In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 reed de laatste NS trein over de Hoekse Lijn naar Hoek van Holland. Direct erna werd er gestart met de ombouw van de Hoekse Lijn van een treinverbinding naar een metroverbinding. Een project dat 5 maanden zou duren, werd uiteindelijk 6 jaar.

Na 2,5 jaar werd de metroverbinding op 30 september 2019 geopend tot aan Hoek van Holland Haven, nadat iedereen 2 dagen eerder op 28 september de hele dag gratis heen en weer kon reizen op de Hoekse Lijn als openingsactie van de nieuwe metroverbinding.

Er moest uiteindelijk nog 3,5 jaar gewacht worden op de laatste kilometer metrolijn naar het nieuwe station Hoek van Holland Strand dat je helemaal tot aan het zand brengt. Na twee weken proefrijden was het op vrijdagochtend 31 maart 2023 dan zover; de eerste metro met passagiers naar het strand vertrekt om 08:58 uur vanaf het andere strand aan de andere kant van de lijn: Nesselande. Na een rit van iets meer dan een uur kwam de eerste metro met passagiers om 10:03 uur aan op station Hoek van Holland Strand en is daarmee de ombouw van trein naar metro helemaal afgerond.

Aanwinst voor Rotterdam
“Dit is een absolute aanwinst voor Rotterdammers, Hoekenezen en alle andere bewoners en ondernemers langs de Hoekse lijn”, aldus een trotse Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit). “Dat je zo met de metro van hartje Rotterdam met je slippers het strand van Hoek van Holland op loopt, is uniek en historisch. Dit project heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Niet alleen van de RET, de MRDH en de gemeente, maar vooral van bewoners en ondernemers, en van alle mensen op de werkvloer die dit mogelijk hebben gemaakt. Vandaag wordt al hun harde werk en ieders geduld beloond.”

Cadeau voor OV-reiziger
Algemeen directeur van de RET Maurice Unck: “We geven onze reizigers in de hele regio met dit station aan zee een mooi cadeau. Onze vaste reizigers op dit traject hebben echt wel even geduld moeten hebben. We zijn blij dat we vandaag ook het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven hebben geopend. Hier vandaan reizen veel dagelijkse reizigers richting de stad. Alle reizigersongemak is nu voorbij, laat de zomer nu maar komen.”

Zomerdrukte
De metro gaat dagelijks drie keer per uur naar het strand rijden, in de zomer rijdt de metro op vakantiedagen en in weekend vier keer per uur. Op stranddagen kunnen er extra metroritten in worden gezet. Die extra strandritten bevinden zich nu nog in de testfase. Voordat de eerste zomerse dagen starten, verwacht de RET ook voor die extra ritten een vergunning te hebben. 

Metronetwerk
“De Hoekse Lijn trok direct al bij de start in 2019 23.000 reizigers per dag. Dat geeft aan hoe gewenst deze snelle metroverbinding is. Nu is het ook mogelijk om tot aan het strand te rijden. Niet alleen voor het woon-werkverkeer maar ook voor een uitje naar het strand, is de Hoekse Lijn een uitkomst. Het is een voorziening die alle inwoners van onze prachtige metropoolregio Rotterdam Den Haag toekomt”, aldus Armand van de Laar (portefeuillehouder OV Ontwikkeling MRDH).

Fotoreportage: © Flashphoto.nl

Foto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wethouder Armand van der Laar (MRDH), directeur RET Maurice Unck, wethouder Vincent Karremans (Rotterdam) en directeur Stadsontwikkeling Marc van Leeuwen (Rotterdam) waren bij de start van Metro naar Zee aanwezig.