Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Elaad Testlab in Arnhem geopend door de Koning
Actueel OVnieuws
OV bedrijven
10-06-2022 / 11.00 uur
ARNHEM -
Op woensdag 8 juni opende Zijne Majesteit de Koning het nieuwe testlab van ElaadNL in Arnhem. De Koning plugde een elektrische vuilniswagen in, en startte daarmee officieel de eerste laadsessie in het nieuwe lab. Na een rondleiding waarbij verschillende soorten tests werden toegelicht, was er in de middag een informatiemarkt met verschillende soorten laadinfrastructuur en elektrische voertuigen waaronder een elektrisch vliegtuig, elektrische motoren, een personenauto die ook stroom terug kan leveren (V2G), elektrische bussen, de zonne-auto, een elektrische graafmachine en een hypermoderne elektrische asfaltspreidmachine.
Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Honderden belangstellenden maakten zo kennis met het nieuwe testlab van ElaadNL.

Een nieuw tijdperk van elektrisch vervoer
De Koning werd bij zijn komst vergezeld door de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, en de Commissaris van de Koning, John Berends. Directeur Onoph Caron van ElaadNL, Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Witjes van de provincie Gelderland gaven in korte toespreken hun visie op de toekomst elektrische mobiliteit. Caron bedankte de provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de netbeheerders voor het mogelijk maken van deze belangrijke stap voor ElaadNL. Ook benadrukte hij het belang van testen tijdens de transitie naar elektrisch vervoer. En niet alleen van het opladen van elektrische personenauto’s, maar ook van grotere en zwaardere elektrische voertuigen zoals elektrische bussen en vrachtwagens en de bijbehorende laadinfrastructuur.

Open en internationaal
Laadpaalfabrikanten, laadpaalbeheerders, leveranciers van energiediensten, netbeheerders, onderwijsinstellingen en autoproducenten kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten van ElaadNL. Er is meetapparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er is infrastructuur om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te laden. Ook kan in het testlab de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal, registratiesysteem en interactie met bijvoorbeeld zonnepanelen en lokale energiesystemen worden onderzocht. Hiernaast is de cybersecurity van deze communicatie een aandachtsgebied. Goede cybersecurity van laadinfrastructuur is van groot belang om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Andere zaken die in het lab getest worden, zijn de interoperabiliteit (kan elk voertuig met elke laadpaal probleemloos laden?), de aansluiting van laadpalen op het stroomnet (wettelijke taak van netbeheerders) en slim laden of Smart Charging. Met dat laatste worden de snelheid en het tijdstip van het laden aangepast aan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van lokaal opgewekte stroom uit zon en wind, de ruimte op het stroomnet of aan variatie in stroomprijzen. Bij tests wordt er gekeken of het elektrische voertuig de stuursignalen goed volgt. Om in de nabije toekomst grote aantallen elektrische voertuigen probleemloos te kunnen laden is succesvolle implementatie van slim laden op grote schaal noodzakelijk.

Gelders energiecluster Connectr
Het Elaad Testlab maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab. Het testcentrum draagt bij aan de gedeelde faciliteiten als onderdeel van het energiecluster Connectr. Daar wordt nu al geld verdiend door bedrijven aan de energietransitie en met deze gedeelde faciliteiten kunnen nog meer bedrijven daar hun voordeel mee doen. Dat is de reden voor een bijdrage vanuit de provincie Gelderland. Een ander belangrijk onderdeel  zijn ook de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.

Cadeau
ElaadNL is een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van cruciaal belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen. ElaadNL ontving van de gezamenlijke netbeheerders ook nog een cadeau op deze feestelijke dag. Dankzij een extra bijdrage komt er een extra High Power EV Charging Test System in het nieuwe testlab.

Voor alle foto geldt: © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baerte de Brey van ElaadNL ontvangt Commissaris van de Koning, John Berends.
 
Baerte de Brey van ElaadNL ontvangt Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat
 
Onder toeziend oog van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch komt de auto met daarin de Koning aangereden.
 
Koning Willem-Alexander wordt welkom geheten door de Commissaris van de Koning, John Berends.
 
Burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, Commissaris van de Koning, John Berends en Koning Willem-Alexander.
 
De koning wordt verwelkomd door Baerte de Brey van ElaadNL.
 
Koning Willem-Alexander, burgemeester Ahmed Marcouch, Staatssecretaris Vivianne Heijnen en gedeputeerde Witjes van de provincie Gelderland.
 
Onoph Caron, Directeur ElaadNL: ‘Steeds meer voertuigen worden elektrisch: niet alleen personenauto’s, maar ook motoren, bestelbussen, grote bussen, vrachtwagens en zelfs zwaar bouwmaterieel, binnenvaartschepen en kleine vliegtuigen. Om al deze elektrische voertuigen probleemloos op te kunnen laden, zijn tests nodig, in aanvulling op de typegoedkeuring van de RDW. Deze tests kunnen nu bij ons worden uitgevoerd in ons nieuwe testcentrum in Arnhem.’
 
Vivianne HeijnenStaatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: ‘ElaadNL is de eerste in de wereld die op deze schaal de interactie gaat testen tussen vrachtwagens, laadpalen en het stroomnet. Een mooie opmaat naar een nieuw tijdperk van elektrisch vervoer! Nederland doet het hartstikke goed, we lopen voorop in de wereld. Grote internationale laadpaalfabrikanten en platformaanbieders komen hier vandaan. Al bij al verdienen in Nederland al 7.000 mensen hun brood in deze sector, een omzet van zo’n 5 miljard euro.’
 
Gedeputeerde Helga Witjes van de provincie Gelderland.
 
De Koning krijgt de oplaadkabel van de Heliox aangereikt.
 
De koning plugt de oplaad kabel in een electrische vuilnisauto van VDL. Hiermee is Elaad testlab officeel geopend.
 
 
De koning krijgt een rondleiding door het testlab.
 
 
 
De Koning neemt een kijkje in een elektrisch vliegtuigje van E-Flight.
 
 
De Koning neemt na de uitgebreide rondleiding afscheid van Baerte de Brey van ElaadNL.
 
 
 
De Koning neemt afscheid van de Commissaris van de Koning, John Berends en Burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch.