Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Innovatieve testen met batterijtrein succesvol verlopen
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

03-03-2022 / 15.30 uur
DOETINCHEM - De testen met een speciaal aangepaste WINK batterijtrein die vorige week donderdag 24 en vrijdag 25 februari door Arriva, ProRail en Stadler werden gedaan, zijn naar volle tevredenheid verlopen. De innovatieve testritten vonden plaats op de trajecten Almelo-Mariënberg-Hardenberg (Overijssel) en Arnhem-Doetinchem (Gelderland) en Harlingen-Leeuwarden (Friesland). Het was voor het eerst dat deze testen in Nederland werden uitgevoerd.  ProRail, Arriva en de provincies Overijssel, Gelderland en Fryslân werken met dit initiatief samen aan hun duurzaamheidsambitie om in de toekomst CO2 neutraal of Zero Emissie openbaar (trein)vervoer te bieden.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Aanpassingen aan bestaande WINK-trein
Voor de batterijtreintest heeft treinfabrikant Stadler technische aanpassingen gedaan aan de trein  waardoor deze in plaats van op diesel ook op een batterij kon rijden. Deze WINK trein behoort tot de vloot van Arriva in Noord-Nederland. Deze treinen hebben al een pantograaf en batterijen die bedoeld zijn om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Tijdens de testen fungeerde de batterij als tractiebatterij waardoor ermee gereden kon worden.

Metingen
Op de trajecten waar de testen plaatsvonden was gedeeltelijk bovenleiding aanwezig. Op het testtraject Almelo-Hardenberg laadde de batterij via de stroomafnemer op tussen Hardenberg en Mariënberg (9 kilometer) om vervolgens de rest van het niet geëlektrificeerde traject (18 kilometer) naar Almelo op de batterij te rijden. Er is gekeken naar hoe snel de batterij leeg gaat en hoe snel hij weer oplaadt. Ook is gekeken naar de omschakeling van bovenleiding naar batterij en andersom, hoe snel de batterijtrein optrekt en hoeveel stroom er dan wordt verbruikt.

Resultaten
Floris van Straaten, projectleider fabrikant Stadler: “Het bereik van deze batterijtrein met relatief kleine batterijen overtrof onze verwachtingen. Het toonde aan dat de trein met een gereduceerde snelheid van 60 km/u op één lading tussen Harlingen en Leeuwarden kon rijden. De testnacht, uitgevoerd op de lijn tussen Almelo en Hardenberg, toonde de omschakeling van elektrisch (bovenleiding) naar het rijden op de batterij. De laatste tests tussen Doetinchem en Arnhem bevestigden de resultaten van de tweede nacht op een ander baanvak. Over het algemeen waren de testen succesvol, wat aantoont dat treinen met batterijaandrijving een levensvatbaar alternatief zijn voor gedeeltelijk of niet-geëlektrificeerde sporen voor de bestaande dieseltreinen.”

Jieskje Hollander, regiodirecteur Arriva:  “We zijn tevreden over het succesvolle verloop van de testen. Het betekent voor Arriva dat we nu weten dat een batterijtrein geen verre toekomstmuziek is. We zetten met deze ontwikkeling een nieuwe duurzame stap op weg naar de inzet van batterijtreinen en zero emissie openbaar (trein) vervoer op onze regionale trajecten.”

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail. “We zijn blij dat de testen geslaagd zijn. Tot voor kort was volledige elektrificatie van een spoorlijn het enige alternatief. Nu komt er naast de waterstoftrein, de batterijtrein bij. Naast de proef is het ook mooi dat de samenwerking met alle betrokkenen zo geslaagd is. Dit smaakt naar meer: wij gaan ons inzetten om met het ministerie, provincies, vervoerders en fabrikanten de eerste batterijtrein(en) in de reguliere treindienst te introduceren. Daarmee zetten we ons in voor steeds duurzamer spoorvervoer.’

Toekomst
De uitkomsten van de testen worden gebruikt bij de verdere ontwikkeling van tractiebatterijen voor een batterijtrein. De resultaten zullen daarnaast goed van pas komen in de keuzes voor de beste Zero Emissie techniek voor het spoor in (Oost-) Nederland

Voor alle foto- en filmbeelden geldt: © OVnieuws.info tenzij anders is aangegeven.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk onze uitgebreide filmreportage.
 
De testtrein, de Arriva WINK 605, staat te Arnhem Centraal klaar voor vertrek om naar Doetinchem te rijden. 25 februari 2022.
 
Op de terugweg vanuit Doetinchem maakte de batterijtrein een stop te Duiven.
 
Hierna volgde een tweede rit vanaf Arnhem Centraal naar Doetinchem en v.v. Op deze tweede rit reed de trein op volle snelheid door Duiven.
 
Op zaterdagochtend 26 februari reed de WINK een rit vanaf Arnhem Centraal naar Doetinchem.
Rob Dammers fotografeerde de trein te Wehl.
 
Even later legden wij de trein net voor Doetinchem de Huet vast.
 
Te Doetinchem staat de batterijtrein naast Arriva GTW 369.
 
 
De batterijtrein was zaterdag voor liefhebbers tussen 10.30 en 14.00 uur geopend voor liefhebbers en geinteresseerden.
 
Voor de testritten was de naam van fabrikant Stadler op de neus geplakt.
 
De batterijtrein beschikt over een pantograaf waarmee hij de accu's kan bijladen als hij onder de bovenleidingsdraad rijdt.
 
De twee batterij-packs liggen op het dak van de trein.
 
Treinliefhebbers en geinteresseerden konden een kijkje in de trein nemen.
 
 
 
 
 
 
 
De ruime (ook voor mindervalide toegankelijke) wc.
 
We nemen een kijkje in de cabine van de batterijtrein.
 
 
 
De batterijtrein op de terugweg van Doetinchem naar Arnhem Centraal te Zevenaar.
 
Lees en bekijk ook onze uitgebreide reportage over de waterstoftrein die in Nederland heeft testgereden.