Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
In beeld: Start van de vernieuwde tramlijn Utrecht - Nieuwegein Zuid
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

06-01-2021 / 20.00 uur
UTRECHT - Op zondag 3 januari 2021 is de vernieuwde tramlijn Utrecht - Nieuwegein Zuid in gebruik genomen. Na een periode van ongeveer een half jaar reden de eerste nieuwe CAF-trams met passagiers over de vernieuwde tramlijn (de SUNIJ-lijn).

Op vrijdag 29 mei 2020 reden de oude trams (de zogenoemde SIG-trams) voor het laatst door Nieuwegein en IJsselstein. En op vrijdag 3 juli reden ze voor het laatst door Utrecht. Hierna is de hele lijn vernieuwd. Ook heeft de provincie afscheid genomen van de oude SIG-trams en heeft men nieuwe 41 meter trams aangeschaft.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

De eerste dag
Op de eerste dag bleef het opvallend rustig in de trams. Er waren wel enkele tramliefhebbers naar Nieuwegein toegekomen maar echte drukte bleef uit. Dit in tegenstelling tot de opening van de Amstelveenlijn afgelopen op  13 december toen het beduidend drukker langs de lijn en in de tram was. Dit komt waarschijnlijk door de momenteel geldende lockdown. Op de eerste dag deden er zich nog wel een aantal kleine kinderziektes voor, zo deden de informatie schermen op Utrecht Centraal Jaarbeursplein het niet, deed soms de reizigersinformatie in de tram het niet en stonden de informatieschermen van de halte Nieuwegein Stadscentrum op de verkeerde perrons. Hierdoor stonden reizigers op het verkeerde perron te wachten. Als er dan een tram aankwam staken ze illegaal de trambaan over. Dit leverde af en toe gevaar op omdat de twee trams elkaar daar kruisen.

Gedeputeerde Arne Schaddelee blij
Gedeputeerde Arne Schaddelee: "Onze prachtige, nieuwe trams rijden nu op deze lijn. We doen het allemaal voor de reizigers die een behoorlijke tijd daarop hebben gewacht. Maar nu is het dan zover. Zodra de situatie rondom corona het toelaat, bieden we samen met U-OV een nadere kennismaking aan met gratis ritten."

Tijdelijk meer ritten op tramlijn 60
Tramlijn 60 rijdt nu een dienstregeling met acht ritten per uur per richting van maandag tot en met zaterdag. Op zondag wordt een kwartierdienst gereden. Dit is een tijdelijke dienstregeling die geldt totdat tramlijn 61 Utrecht-IJsselstein in gebruik is genomen. Vanaf dat moment wordt op het traject tussen de tijdelijke tramhalte bij Nieuwegein-Centrum en de eindhalte Nieuwegein/Zuid van maandag tot en met zaterdag gereden op de oorspronkelijke frequentie van een kwartierdienst met vier ritten per uur per richting.

Extra ruimte en comfort
Reizigers kunnen kennismaken met de nieuwe 41 meter lange trams uit Spanje. Deze zijn door leverancier CAF in opdracht van de provincie Utrecht gemaakt en bieden niet alleen meer ruimte, maar ook extra comfort. Zo zijn de trams voorzien van een moderne airconditioning, vloerverwarming en een soepele vering. Onderweg kan de reis worden gevolgd op informatiepanelen en zijn er voor noodgevallen beveiligingscamera's en een directe intercom verbinding met de bestuurder. De haltes zelf zijn aangesloten op een nieuw glasvezel datanetwerk waardoor meer mogelijk is met actuele reisinformatie en cameratoezicht.

Vernieuwingen aan tramlijn
Om de lijn geschikt te maken voor de nieuwe trams zijn alle haltes aangepast. De perrons zijn niet alleen langer en lager geworden, maar met aanpassingen aan de haltes en de introductie van een speciale loopplank ook geschikt gemaakt voor gebruikers van rolstoelen en rollators. De trambaan is vernieuwd voor de komende dertig jaar. Daarbij zijn ook extra werkzaamheden uitgevoerd om de trambaan te stabiliseren door damwanden te plaatsen.

Hoewel de nieuwe tramlijn is getest kunnen in de aanloopfase vanwege kinderziektes nog enkele storingen optreden aan het technische systeem. In dat geval kunnen reizigers gebruik maken van bussen.

Reis OK met het OV!
De overheid roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Deze oproep geldt ook voor het OV: reis alleen als het noodzakelijk is. Hoe je OK met het OV reist, leest u op de website: www.reisok.nl. Hopelijk kan U-OV in de loop van 2021 iedereen van harte welkom heten in de nieuwe trams.

Volgende stap: opening tramlijn 61
Nu lijn 60 in gebruik wordt genomen, is de vervolgstap erop gericht om tramlijn 61 Utrecht-IJsselstein te beproeven met opleidingsritten en testritten op de dienstregeling. Alle inspanningen zijn erop gericht deze tramlijn in dienst te stellen uiterlijk eind februari 2021.

Koppeling met de Uithoflijn
Momenteel rijden de trams op de Uithoflijn en de SUNIJ-lijn nog apart van elkaar in de dienstregeling. Dit om een storing op het ene trajact niet te laten doorwerken op het andere traject. Medio dit jaar worden beide lijn in de dienstregeling aan elkaar gekoppeld en kunnen reizigers uit IJsselstein en Nieuwegein in één keer door naar de Uithof.

Voor alle foto- en filmbeelden geldt: © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk onze filmbeelden.
 
De nieuwe 41 meter tram (tramstelnummer 6056) staat klaar voor vertrek op Utrecht Centraal Jaarbeurszijde.
 
Tramstel 6067 rijdt over de Weg der Verenigde Naties richting het 24 Oktoberplein.
 
Tramstel 6051 rijdt over het 24 Oktoberplein richitng de Beneluxlaan.
 
Tramstel 6065 komt het 24 Oktoberplein opgereden.
 
Tramstel 6059 bij vertrek vanaf halte Winkelcentrum Kanaleneiland.
 
Tramstel 6067 is onderweg vanaf halte P + R Westraven in Utrecht naar halte Zuilenstein in Nieuwegein.
 
Met matrixborden wordt het wegverkeer er op geattendeerd dat de trams na ongeveer 6 maanden weer rijden.
 
Tramstel 6059 steekt de Symfonielaan in Nieuwegein over.
 
Tramstel 6067 bij halte Zuilenstein.
 
Twee van deze stoeptegels liggen bij halte Zuilenstein.
 
Tramstel 6067 rijdt door de bocht tussen de haltes Zuilenstein en Batau-Noord.
 
Tramstel 6056 komt aangereden bij halte Wijkersloot.
 
Tramstel 6059 bij halte Wijkersloot.
 
Tramstel 6065 staat bij de tijdenlijke halte Nieuwegein Stadscentrum.
 
Bij halte Nieuwegein Stadscentrum ligt een overloopwissel.
 
Met borden worden reizigers er op geattendeerd dat de ruimte tussen het noodperron en de tram wat groter is dan normaal.
 
Dit is de situatie van de oude halte Nieuwegein Stadscentrum. De tram rijdt hier door en stopt op het noodperron.
 
Tramstel 6067 rijdt de wissel over voor eindhalte Nieuwegein Zuid.
 
Tramstel 6059 staat langs het perron op begin-/eindhalte Nieuwegein Zuid.
 
Tramstel 6059 bij begin-/eindhalte Utrecht Centraal Jaarbeursplein.
 

Lees en bekijk ook:

De nieuwe 41 meter tram van de provincie Utrecht

In beeld: Afscheid van de SIG-trams op de SUNIJ-lijn

Nieuwe tramremise Nieuwegein officieel geopend

Nieuwe tramremise Nieuwegein veilig en duurzaam

Eerste 41 meter tram voor de SUNIJ-lijn gearriveerd in Nieuwegein

Onze pagina over De Uithoflijn en de Uithoftrams

Vernieuwde Amstelveenlijn officieel geopend