Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
In beeld: Nachttrein Wenen voor het eerst in Nederland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

16-09-2020 / 09.30 uur
ZEVENAAR - Het duurt nog een kleine drie maanden voordat hij gaat rijden, maar gisteren (dinsdag 15 september) was de nachttrein naar Wenen al te zien op het Nederlandse spoor.  De trein stak gistermorgen voor de eerste keer de Duits-Nederlandse grens over voor een proefrit. Volgende week, op maandag 21 september, gaan de tickets voor de nachttrein in de verkoop. Vanaf 13 december rijdt de Nightjet, zoals de nachttrein heet, elke dag van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen.  Tickets zijn beschikbaar vanaf 29 euro voor een zitplaats, vanaf 59 euro voor een slaapplaats en luxere bedden zijn er vanaf 89 euro.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Tickets zijn te koop via nsinternational.com en telefonisch via het NS International Service Center (030-2300023). Tickets zijn een half jaar vooruit beschikbaar en zijn dus al te boeken voor het komende wintersportseizoen.

Met de komst van de Nightjet is Nederland voor het eerst sinds 2016 weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. In heel Europa is de nachttrein als duurzaam alternatief voor het vliegtuig bezig met een opmars.

Uitgeslapen reizigers
De trein vertrekt vanaf 13 december dagelijks aan het begin van de avond uit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Treinreizigers komen de volgende ochtend aan op hun bestemmingen München, Innsbruck of Wenen. De trein bestaat uit tien rijtuigen: twee slaaprijtuigen met bedden, vier couchette-rijtuigen en vier zitrijtuigen. De helft van de trein rijdt naar Wenen, de andere helft naar München en Innsbruck. In omgekeerde richting arriveert er elke ochtend een nachttrein vol uitgeslapen reizigers op de Nederlandse stations.

Populaire bestemmingen
De steden München, Innsbruck en Wenen zijn stuk voor stuk populaire bestemmingen voor een citytrip. Vooral München is ook als zakelijke bestemming in trek. Innsbruck is als ‘hoofdstad van de Alpen’ een populaire bestemming voor berg- en wintersporters met toegang tot de bekendste skigebieden in Tirol. Vanaf Innsbruck kunnen treinreizigers ook nog verder per trein naar Italië. Wenen is het belangrijkste knooppunt van nachttreinen in Europa met diverse bestemmingen in Centraal en Oost-Europa binnen treinbereik.

Nieuwe locomotieven
NS huurt voor de nachttrein nieuwe locomotieven die zowel in Nederland als in Duitsland kunnen rijden. Tijdens de proefrit gisteren passeerde de trein met de nieuwe locomotief voor het eerst de grens bij Zevenaar. Tot Keulen rijdt de trein straks met Nederlandse machinisten en trainmanagers, die hiervoor een speciale opleiding krijgen. In Keulen wordt de trein overgenomen door ÖBB die de trein verder tot Oostenrijk brengt. De proefrit van gisteren gebruikt NS om te kijken of de combinatie van de treinstellen en de locomotief goed werken in Nederland en in Duitsland.

Voor alle foto- en filmbeelden geldt: © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk onze filmbeelden.
 
Op zaterdag 12 september 2020 reed NS Vectron 193 766 als losse loc van Amsterdam naar Emmerich.
Wij legde hem vast te Duiven.
 
Op de terug weg vanuit Emmerich naar Amsterdam legde wij hem vast te Zevenaar.
 
Op dinsdag 15 september reed de 193 766 voor het eerst met Nightjet-rijtuigen in Nederland.
Wij zette de combinatie te Zevenaar op de foto.