Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Veel belangstelling voor presentatie van de eerste Uithoftram
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

25-01-2017 / 12.30 uur
UTRECHT - Onder grote belangstelling is op woensdag 18 januari de eerst Uithoftram gepresenteerd. Na een reis van bijna 2200 kilometer is de eerste tram voor de Uithoflijn is in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december 2016 in Nieuwegein aangekomen.

De tram is de eerste van in totaal 27 trams die voor de Uithoflijn besteld zijn. Vanaf eind februari volgt maandelijkse levering en transport van trams nummer twee, drie, vier en vijf. Daarna is er tweewekelijkse levering en transport van de overige 22 trams.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Het Spaanse bedrijf CAF levert de lagevloertrams van 33 meter lang en 2,65 meter breed. Per tram kunnen er 216 reizigers mee.

De tramstellen gaan gekoppeld rijden, waardoor de capaciteit verdubbelt. De trams zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen. In het voorjaar van 2017 rijden de trams speciale nachtelijke toelatingsritten tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en de remise in Nieuwegein. Medio 2017 start het testrijden tussen Utrecht Centraal Centrumzijde en P+R De Uithof. In deze periode worden de trams getest, de traminfrastructuur getest en wordt gekeken of de trams en de traminfrastructuur goed samenwerken. Daarna toetsen provincie Utrecht en U-OV tot medio 2018 het tramvervoerssysteem: onder meer de dienstregeling, de aansluiting met ander openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het spoor voor nood- en hulpdiensten. Medio 2018 kunnen passagiers meerijden.
 
U-OV gaat het tramvervoer voor de Uithoflijn op zich nemen. Daarom worden vóór medio 2018 zeventig trambestuurders opgeleid. Het opleidingstraject duurt twaalf weken. De praktijklessen vinden plaats op de tramlijn tussen Utrecht CS en Nieuwegein. Daarnaast gaan de trambestuurders-in-opleiding ook in een levensechte tramsimulator oefenen. In 2016 zijn al verschillende groepjes begonnen aan de intensieve opleiding. Eind 2017/begin 2018 volgen alle trambestuurders, monteurs en verkeersleiders nog een extra opleiding van twee weken. In die weken leren zij specifiek de tram voor de Uithoflijn en het nieuwe rijtraject kennen.   
 
Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de tram van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof (en andersom).

Op 18 januari was er op het terrein van de Provincie Utrecht in Nieuwegein een open dag waarbij iedereen kennis kon maken met de nieuwe Uithoftram en een kijkje kon nemen in het simulatorcentrum van Qbuzz.

Voor alle foto- en filmopnames geldt: © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
Bekijk onze reportage over de nieuwe Uithoftram.
 
Na een reis van bijna 2200 kilometer is de eerste tram voor de Uithoflijn is in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december 2016 in Nieuwegein aangekomen. Bekijk hier de hele special over de aankomst van de eerste Uithoftram.
 
Op 18 januari kon de tram op het terrein van de Provincie Utrecht bekeken worden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op de open dag mocht ook het simulatorcentrum van Qbuzz bezocht worden.
 
De docent zit achter het besturingssysteem voor de simulator. Hij/zij kan op de simulator o.a. het weer instellen en diverse incidenten nabootsen.
 
Bezoekers van de open dag mochten zelf plaatsnemen in de simulator en konden zo zelf ervaren hoe het is om op de Uithoflijn te rijden.
 
Op schermen achter de simulator kunnen mede cursisten meekijken wat de bestuurder ziet en welke verrichtingen hij/zij uitvoerd.
 
Bekijk hier de trajectvideo van de Uithoflijn.