Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Eerste tram Uithoflijn aangekomen in Nieuwegein
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

16-12-2016 / 09.50 uur
NIEUWEGEIN - De eerste tram voor de Uithoflijn is in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december 2016 aangekomen na een reis van bijna 2200 kilometer. Die voerde vanuit het Spaanse Zaragoza via nationale Franse wegen, omdat het transport te zwaar is volgens de regels voor de Franse tolwegen. De rit ging met maximaal 60 kilometer per uur door pittoreske Franse dorpjes en vervolgens over de Duitse snelwegen via de Nederlandse A2 naar de remise in Nieuwegein. Het bijzondere transport op een uitschuifbare dieplader reed met verkeersbegeleiding en kreeg op de Duitse Autobahn zelfs politie-escorte.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Onderweg passeerde ze zo’n tweehonderd rotondes en vele verkeersborden die voor het transport weggehaald moesten worden en daarna weer teruggeplaatst moesten worden. Zo is bijvoorbeeld in Nieuwegein de vluchtheuvel op de Utrechtsestraatweg weggehaald en komen er drie ‘mobiele’ verkeersborden. De route is voorafgaand aan het eerste transport helemaal verkend door transporteur Van der Vlist.
 
Deze tram is de eerste van in totaal 27 trams die voor de Uithoflijn besteld zijn. Vanaf eind februari volgt maandelijkse levering en transport van trams nummer twee, drie, vier en vijf. Daarna is er tweewekelijkse levering en transport van de overige 22 trams. Het Spaanse bedrijf CAF levert de lagevloertrams van 33 meter lang en 2,65 meter breed. Per tram kunnen er 216 reizigers mee. De tramstellen gaan gekoppeld rijden, waardoor de capaciteit verdubbelt. De trams zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen.
 
U kunt de eerste tram van buiten bewonderen op woensdag 18 januari tijdens de open middag van 14.30-16.30 uur. Ook is het dan mogelijk om virtueel een eerste tramrit mee te maken in de levensechte tramsimulator. Trambestuurders-in-opleiding gebruiken deze simulator om te oefenen. Adres: Remiseweg 7, 3438 LA Nieuwegein.
 
In het voorjaar van 2017 rijden de trams speciale nachtelijke toelatingsritten tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en de remise in Nieuwegein. Medio 2017 start het testrijden tussen Utrecht Centraal Centrumzijde en P+R De Uithof. In deze periode worden de trams getest, de traminfrastructuur getest en wordt gekeken of de trams en de traminfrastructuur goed samenwerken. Daarna toetsen provincie Utrecht en U-OV tot medio 2018 het tramvervoerssysteem: onder meer de dienstregeling, de aansluiting met ander openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het spoor voor nood- en hulpdiensten. Medio 2018 kunnen passagiers meerijden.
 
U-OV gaat het tramvervoer voor de Uithoflijn op zich nemen. Daarom worden vóór medio 2018 zeventig trambestuurders opgeleid. Het opleidingstraject duurt twaalf weken. De praktijklessen vinden plaats op de tramlijn tussen Utrecht CS en Nieuwegein. Daarnaast gaan de trambestuurders-in-opleiding ook in een levensechte tramsimulator oefenen. In 2016 zijn al verschillende groepjes begonnen aan de intensieve opleiding. Eind 2017/begin 2018 volgen alle trambestuurders, monteurs en verkeersleiders nog een extra opleiding van twee weken. In die weken leren zij specifiek de tram voor de Uithoflijn en het nieuwe rijtraject kennen.   
 
Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de tram van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof (en andersom).

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk onze videoreportage.
 
Het transport stond vrijdagochtend 9 december voor de remise in Nieuwegein.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Neem ook eens een kijkje op de vernieuwde website van De Uithoflijn.