Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Zaterdag viering 175 Jaar Spoor in Nederland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

19-09-2014 / 13.30 uur
UTRECHT - Het spoor bestaat aanstaande zaterdag exact 175 jaar. Bij die gelegenheid rijden deze dag tussen 10.00 uur en 17.00 uur historische treinen, eigendom van Het Spoorwegmuseum, tussen Amsterdam Centraal en Haarlem. In deze jubileumritten kunnen reizigers de eerste treinreis van Nederland opnieuw meemaken. Grootste blikvanger is de zogenaamde “Blokkendoos”, een elektrische trein uit het jaar 1927.
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

Reizigers die verzekerd willen zijn van een plaatsje, kunnen deze reserveren via www.175jaarspoor.nl. In Haarlem kunnen belangstellenden tussen 10.00 – 16.00 uur de open dag van de werkplaats van NedTrain bezoeken.

Verleden en toekomst
Naast de “Blokkendoos” kunnen reizigers tussen Amsterdam en Haarlem op 20 september ook mee met andere treinen van het Spoorwegmuseum: de “Rode Duivel” uit 1960, de “Blauwe Rijtuigen” uit de jaren ‘50 en de “Hondenkop” uit de jaren ‘50. De dienstregeling van deze jubileumritten is te vinden op www.175jaarspoor.nl.

De Groene Trein – symbool van de overgang naar duurzame stroom en ontworpen door de winnaars van de ontwerpwedstrijd – maakt op 20 september zijn eerste rit vanaf Amsterdam Centraal, spoor 1. Voor treinspotters is op station Haarlem Spaarnwoude een goede gelegenheid om de treinen te zien rijden en te fotograferen.

Stoomlocomotief “De Arend” op stationsplein
Stoomlocomotief “De Arend” wordt 20 september speciaal voor de verjaardag van Het Spoorwegmuseum naar het Amsterdamse Stationsplein getransporteerd. Deze speelt de hoofdrol in een verrassing die de gezamenlijke Nederlandse spoorbedrijven voor de reizigers die dag in petto.

Veel te doen in het Spoorwegmuseum in Utrecht
Ook het Spoorwegmuseum in Utrecht staat stil bij de viering van 175 Jaar Spoor. Het  hele weekend kun je terug naar de tijd van hete kolen, schitterende locomotieven en heel veel stoom. Topattracties zijn twee grote stoomlocomotieven: Locomotief NS 7742, ook wel bekend onder de naam Bello, en een stoomlocomotief van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Beide locs zijn het hele weekend onder stoom. Bezoekers kunnen meerijden in het aangekoppelde restauratierijtuig. Verder zijn in het Spoorwegmuseum veel bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stoomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stoomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is de brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden.

Locomotief Bello

Van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt Het Spoorwegmuseum de Bello (Locomotief NS 7742). Deze stoomlocomotief viert dit jaar haar 100e verjaardag. Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen. De Bello trok tot 1955 de tram naar Bergen aan Zee. Dit voorjaar is Bello in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gerestaureerd en speciaal voor de verjaardag van de spoorwegen komt zij onder stoom in Het Spoorwegmuseum.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij brengt een grote stoomlocomotief uit de 23-serie. Het museum koppelt een van haar mooiste restauratiewagens aan, de WR 4249. Dit rijtuig deed in de jaren 50 dienst  voor Wagon-Lits op de Holland-Scandinavië Express. De stoomlocomotief en wagon maken korte ritjes over het inmiddels afgesloten spoor richting Lunetten. Bezoekers kunnen meerijden.

Laatste weekend tentoonstellingen
Gelijktijdig met het evenement Stoom! zijn in Het Spoorwegmuseum twee tentoonstellingen over het begin van de spoorwegen te zien. Ingenieur Frederik Willem Conrad stond aan de basis van de aanleg van de eerste spoorlijn in Nederland. De tentoonstelling ‘F.W. Conrad, spoorwegpionier’ toont een overzicht van zijn leven en werk. Bij ‘Iconen van het spoor’ zijn de oudste stoomlocomotieven van Europa te zien. Locs uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Zweden vertellen het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa. Zondag 21 september is de laatste kans om deze unieke locomotieven bij elkaar te aanschouwen.

Over 175 jaar spoor
Dit jaar bestaat het spoor 175 jaar. De eerste trein vertrok op 20 september 1839 uit Amsterdam naar Haarlem. De trein verbond Nederlanders met elkaar, ontsloot het achterland met de steden en bracht Nederland welvaart en vooruitgang. Inmiddels ligt er 7000 kilometer spoor in ons land en dagelijks maken reizigers 1,1 miljoen treinritten. Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van de regionale en lokale spoornetten (trein, lightrail, tram en metro) en vinden tonnen goederen via het spoor hun plek van bestemming. De verjaardag van 175 jaar spoor wordt georganiseerd namens meer dan zestig bedrijven uit de spoorsector.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.