Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index

175 Jaar Spoor wordt door het hele land gevierd

Actueel OVnieuws
OV bedrijven

04-06-2014 / 20.00 uur
UTRECHT - Het 175 jarig bestaan van het Nederlandse Spoor zal door het hele land gevierd gaan worden. "Er gaan dit jaar vele activiteiten plaats vinden die betrekking hebben op 175 Jaar Spoor in Nederland", zo liet voorzitter Corina de Jongh van 175 Jaar Spoor dinsdagmiddag tijdens een persbijeenkomst weten. "Er zullen grote en kleine activiteiten
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

in het land georganiseerd worden die allemaal een link hebben met 175 Jaar Spoor".

Publieksdag 150 Jaar Spoor in Zwolle
Zo wordt komend weekend "150 Jaar Spoor in Zwolle" gevierd. Op deze dag zijn er vele activiteiten rond het station Zwolle georganiseerd (lees er hier meer over).

20 september Amsterdam-Haarlem
Op 20 september is het precies 175 jaar geleden dat de eerste trein reed tussen Haarlem en Amsterdam. Dit wordt uitbundig gevierd. Speciaal voor deze dag zal "de Arend" vanuit het Spoorwegmuseum naar Amsterdam worden gebracht waar het voor het Centraal Station neergezet zal gaan worden. Op de lijn Haarlem - Amsterdam zal die dag veel historisch materieel ingezet gaan worden en de NedTrain werkplaats in Haarlem houdt op deze speciale dag open huis waardoor men ook een uniek kijkje achter de schermen kan krijgen.

16 t/m 21 oktober Spoorfestival Amersfoort
Het hoogte punt van 175 Jaar Spoor is de week van 16 t/m 21 oktober. Dan wordt er in Amersfoort een groot festival gehouden op het voormalige werkplaatsterrein naast het station. Er is deze keer voor Amersfoort gekozen omdat Utrecht Centraal momenteel wordt verbouwd en dat de sporen van en naar de Domstad de komende periode "ontvlochten" worden. Dit zal vele buitendienststellingen met zich mee brengen en er is te weinig cappaciteit. Omdat Amersfoort ook aardig centraal ligt en er voldoende ruimte is, is voor de Keistad gekozen. Er komt zo'n 50.000 m2 festivalterrein waarop vele activiteiten zullen gaan plaatsvinden.

Zo zal er:

- een Canon aan foto's te zien zijn
- een grote materieelshow gehouden worden
- uitgebreid stilgestaan worden bij de techniek die allemaal bij de spoorsector komt kijken
- colleges gegeven worden
- speelactiviteiten voor de jongere en de oudere jeugd
- optredens en staan er vele kraampjes en nog veel meer

Tentoonstellingen in het Spoorwegmuseum
Natuurlijk staat ook het Spoorwegmuseum in Utrecht de komende periode uitgebreid stil bij 175 Jaar Spoor.  Reden voor Het Spoorwegmuseum om een belangrijke spoorwegpionier centraal te stellen: Frederik Willem Conrad.

Frederik Willem Conrad, geboren in 1800 en overleden in 1870, was betrokken bij allerlei projecten van Rijkswaterstaat. Maar belangrijker nog, hij was de wegbereider van de eerste spoorlijn in Nederland, ontwerper van talloze spoorbruggen en bouwer van de stations langs die spoorlijn. Hij was hoog aangeschreven in binnen- en buitenland, maar zijn rol is in de Nederlandse geschiedenis enigszins onderbelicht gebleven.

De tentoonstelling ‘Frederik Willem Conrad, spoorwegpionier’ geeft een overzicht van het leven en werk van een veelzijdig man.

Iconen van het spoor
Van 21 juli t/m 21 september 2014 is de tentoonstelling "Iconen van het spoor" te bewonderen in het Spoorwegmuseum. De oudste stoomlocomotieven uit Europa worden naar Utrecht gehaald. Er komen bruiklenen uit Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Acteurs van het museum brengen de verhalen rond deze pronkstukken tot leven.
.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

Fototentoonstelling K. van de Meene
In de jaren 50 begon Kees van de Meene (1935) treinen te fotograferen. Decennialang trok hij door Nederland om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft.

Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde. Daarbij ging het hem niet zozeer om de treinen of de techniek, maar om de trein en zijn directe omgeving van stations, perrons, emplacementen, gebouwen, spoorwegovergangen, bruggen en viaducten en de uitgestrekte landschappen waar de treinen doorheen rijden. Van de Meene’s spoorfoto’s tonen een prachtig historisch beeld van het Nederlandse spoor.

Stoom!
Tijdens het evenement Stoom! bouwt Het Spoorwegmuseum ter gelegenheid van 175 jaar spoor een feestje. Op 20 en 21 september 2014 staat alles in het museum in het teken van stoom.

Open dag
Er zullen de komende periode ook diverse open dagen van bedrijven in de spoorsector zijn. Zo is er, zoals al boven vermeld is, op 20 september een open dag bij de NedTrain werkplaats in Haarlem. Op 5 oktober is er een open dag bij de NedTrain werkplaats in Leidschendam. Verder is men nog een open dag op rangeerterrein De Kijfhoek aan het voorberijden. Een definitieve datum hiervoor is nog niet bekend.

Reclame-trein
Rond augustus zal de NS ook een 175 Jaar Spoor trein over het Nederlandse Spoor laten rijden. Dit zal een bestickerde Koploper worden die in een 175 Jaar Spoor uiterlijk rond gaat rijden.

OVnieuws.info zal vele verslagen maken
Onze redactie zal zoveel mogelijk de activiteiten rondom 175 Jaar Spoor gaan vastleggen op foto- en film. Dus blijf onze website regelmatig in de gaten houden voor de activiteiten rond 175 Jaar Spoor.

Bekijk ook de eigenwebsite van 175 Jaar Spoor.