Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Presentatie U-OV: schoon voor de regio, gastvrij voor de reiziger
Actueel OVnieuws
Specials over het OV

22-11-2013 / 09.15 uur
UTRECHT - Gistermiddag middag vond in Utrecht de officiële presentatie van U-OV plaats. Vanaf 8 december 2013 verzorgt Qbuzz in opdracht van Bestuur Regio Utrecht onder de merknaam U-OV het bus- en tramvervoer in de regio. Dan krijgt de regio Utrecht onder meer het schoonste wagenpark van Nederland, dankzij 155 nieuwe bussen die aan de strengste Euro-6-normen voldoen.

Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
175 jaar Spoorwegen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmuseum
Foto's
Busfoto's

Ook komen er drie elektrische bussen. Daarnaast wordt de reiziger geholpen met een innovatief systeem van bestemmingskleuren: naast het gebruikelijke lijnnummer krijgen de bestemmingen op de bussen een kleur en een symbool. Zelfs op een druk busstation als Utrecht CS zijn daardoor eenvoudig alle bussen te vinden die dezelfde richting uit gaan. U-OV gaat rijden onder het motto ‘Schoon voor de regio, gastvrij voor de reiziger’.

Chauffeur is gastheer
Tijdens de presentatie van de bussen herinnerde regiobestuurder Arjen Gerritsen eraan dat de regio Utrecht dit voorjaar voor tien jaar het openbaar vervoer heeft gegund aan Qbuzz. Daarmee is het een heel grote concessie, met ruim 300 bussen en 26 trams - en later de Uithoflijn - en met 200.000 reizigers per dag. Qbuzz-directeur Leon Struijk benadrukte de centrale rol die de chauffeurs krijgen in het streven naar kwaliteit voor de reiziger. De chauffeur wordt weer de gastheer of gastvrouw op de bus en tram, ondersteund door een professionele verkeersleiding en klantenservice vanuit de remise Nieuwegein. 148 nieuwe bussen worden gebouwd door Mercedes-Benz, vertegenwoordigd door EvoBus Nederland. Markus Hofheinz, CEO EvoBus Nederland, ging nader in op de techniek, en op de goede ervaringen in Duitsland met dit bijzonder schone type bussen.

Operatie U-OV
Inmiddels krijgen 600 chauffeurs training op de nieuwe bussen, en de nieuwe U-OV-uniformen hangen al klaar. Zondagochtend 8 december is de daadwerkelijke start van U-OV: dan moet alles U-OV zijn en alles werken. Daaraan voorafgaand - en met name in de voorafgaande nacht - wordt heel veel aangepast. De Operatie U-OV moet dan in enkele uren worden voltrokken: van aangepaste chipkaartapparatuur tot nieuwe belettering van haltes en van de bestaande gele bussen en de trams. Er zal in de eerste dagen ongetwijfeld nog wat mis gaan, weten zowel de opdrachtgever, regiobestuurder Gerritsen, als directeur Struijk van Qbuzz. “We weten alleen nog niet wát.” Struijk: “We staan vanaf 8 december paraat voor onze klanten én om alle kinderziektes op te lossen!”

Foto- en filmreportage: OVnieuws.info

Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
OV bedrijven
Arriva
BBA (voormalig)
Breng
Connexxion
EBS
GVB
GVU
Hermus
HTM
HTM-Buzz
Limex (voormalig)
Novio (voormalig)
NS
Qbuzz
RET
Stadsbus Maastricht (vm)
Stadsvervoer Ned. (vm)
Syntus
Veolia
Railbouw / onderhoud
BAM
Eurailscout
Spitzke      
Strukton
VolkerRail
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
       
 
 
Regiobestuurder Arjen Gerritsen: "Consessie voor tien jaar"
 
Qbuzz-directeur Leon Struijk: "centrale rol voor de chauffeurs"
 
En dan de officiele onthulling van de nieuwe bussen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De werkplek van de chauffeur/chauffeuse.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reisinformatie met bestemmingskleuren en -symbolen