Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
ProRail heeft tijdelijke oplossing voor verstevigen spoordijk in Gorinchem

23-02-2024 / 14.00 uur
UTRECHT - ProRail heeft een tijdelijke oplossing gevonden om de spoordijk in Gorinchem te verstevigen. In die spoordijk zit een scheur. In de in de nacht van 25 februari wordt gestart met het plaatsen van stapelbare betonnen blokken in de sloot. Die blokken bieden tegendruk. Tot maandagochtend 26 februari rijden er geen treinen.

Voorbereidende werkzaamheden
De scheur in de spoordijk bevindt zich aan de kant van de woningen ter hoogte van de Gruttershof. Voor de tijdelijke oplossing met stapelbare blokken heeft ProRail toestemming van

Binnenkort online

de gemeente Gorinchem en Waterschap Rivierenland.

Aannemer Asset Rail is op donderdag 22 februari gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Zij voeren vanaf de overweg bij de Banneweg zand, blokken en grote houten schotten aan. Deze materialen worden opgeslagen langs de spoorbaan. De overweg blijft toegankelijk voor verkeer: verkeersregelaars zorgen dat weggebruikers veilig kunnen oversteken.

Spoordijk verstevigen
Op zondag 25 februari om 1.30 uur wordt gestart met de werkzaamheden om de spoordijk te verstevigen. Er wordt bagger uit de sloot verwijderd en er worden zware houten schotten geplaatst op de bodem van de sloot. Daarop worden de betonnen stapelbare blokken gehezen. Op maandagochtend 26 februari om 5.30 uur zijn alle werkzaamheden klaar.

De aannemer werkt op het spoor. Voor de veiligheid van medewerkers moet de spanning van de bovenleiding afgehaald worden. Hierdoor kunnen er in deze periode geen treinen rijden. Je vindt een aangepaste dienstregeling op de website van Qbuzz.

Snelheidsbeperking
Nadat de blokken zijn geplaatst, kan ProRail niet meteen de snelheid van alle treinen weer verhogen. Ze monitoren eerst of de spoordijk niet beweegt en de blokken dus goed tegendruk bieden. Blijft de spoordijk stabiel? Dan laten ze stapje voor stapje alle treinen weer sneller rijden. Qbuzz informeert reizigers hierover.

Definitief herstel spoordijk
Na het tijdelijk verstevigen van de spoordijk, start ProRail met het definitieve herstel ervan. De gegevens die ze in het weekend van 25 februari verzamelen, gebruiken ze om te onderzoeken hoe de scheur is ontstaan. Daarna bepalen ze hoe ze de spoordijk definitief kunnen verstevigen. Pas als de spoordijk volledig is hersteld, haalt ProRail de betonnen blokken uit de sloot. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt een aantal maanden.

Foto's
Contact