Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Minder treinen op de HSL door zoveelste defect

26-01-2024 / 10.00 uur
UTRECHT - Vanaf 25 januari rijden er minder treinen tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit komt doordat er op meerdere punten op deze lijn een snelheidsbeperking (TSB) is opgelegd.

Viaduct Zuidweg
Dit was al eerder het geval op de HSL bij viaduct Zuidweg. Daar rijden de treinen sinds het najaar van 2022 met een snelheid van 80 km/u, in plaats van 300 km/u. In de Rijpwetering op de HSL-Zuid Noordsectie tussen Tunnel Groene Hart en Hoofddorp zijn 9 viaducten en bruggen met een vergelijkbaar ontwerp als viaduct Zuidweg.

Binnenkort online

Hier was een TSB van 160 km/u van kracht. Dit komt door constatering van beginnende scheurvorming bij meerdere van deze 9 viaducten en bruggen. Bij de HSL-Zuid is het dagelijks beheer, inclusief onderhoud en storingsherstel, in handen van Infraspeed BV.

Uitkomsten Quickscan
In het kader van het onderzoek naar maatregelen die nodig zijn om weer 300 km/u te kunnen rijden is een quickscan uitgevoerd waaruit blijkt dat het op dit moment niet veilig is om er met een snelheid van 160 km/u te blijven rijden. De snelheid is daarom op deze locaties teruggebracht naar 120 km/u. Door deze genomen maatregelen lopen de treinen, intercity’s en internationale treinen, veel vertraging op en is het dus niet meer mogelijk de volledige dienstregeling te kunnen blijven rijden. Hierdoor vallen verschillende treinen tussen Amsterdam en Rotterdam uit. De internationale treinen blijven wel rijden, maar doen langer over de reis.

Oorzaak
De snelheidsbeperking komt door meerdere problemen. Uit de Quickscan blijkt dat de constructie van 5 kunstwerken niet sterk genoeg is om 160 km/u te blijven rijden. De HSL-kunstwerken werden destijds gebouwd door Rijkswaterstaat, in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bij de bouw van de 10 viaducten blijken constructiefouten te zijn gemaakt.

We zijn direct gestart met nadere analyse en het zoeken naar mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden om de snelheid weer te kunnen verhogen, maar kunnen voor nu nog geen prognose afgeven tot hoe lang dit duurt.

Foto's
Contact