Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld : Bello Festival van de SHM - RSTM 2

30-11-2023 / 19.00 uur
HOORN -
De RSTM 2 is gebouwd in 1881 door Mrssrs. Merryweather & Sons, London (Groot Brittannie) voor de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij.

Kenmerkend voor de eerste stoomtramlijnen in ons land is het lichte materieel dat erop dienst deed. Later werd het materieel zwaarder, zoals de rijdende collectie van de Museumstoomtram. De oudste locomotieven waren dus klein en kregen al direct een typische kastvorm, zodat ze leken op de aanhangrijtuigen die zij trokken. Zoveel mogelijk delen werden afgeschermd voor paarden en andere weggebruikers.

Binnenkort online

De machinist werkte aan de zijkant in plaats van de gebruikelijke achterkant van de locomotief, waardoor hij het wegverkeer goed in de gaten kon houden en de locomotief in zijn eentje kon bedienen. De eerste stoomtramlocomotieven kwamen uit Engeland en gingen vanaf 1879 rijden tussen Den Haag en Scheveningen.

Locomotief RSTM 2 is een voorbeeld van dit allereerste type, gebouwd door Merrywheater in Londen, een fabriek voor stoombrandspuiten. De locomotief is de oudste, nog bestaande tramlocomotief in ons land. En ook de lichtste.... De locomotief heeft een leeg gewicht van slechts 6,5 ton. Ze ging in 1881 de trams rijden tussen Leiden en Katwijk van de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij. Later reed ze onder andere tussen Haarlem en Leiden. In die omgeving bleef de loc tot circa 1932 in gebruik. Daarna bleef ze bewaard voor het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht. De locomotief is sinds 2017 in langdurige bruikleen overgedragen aan de Museumstoomtram.

Foto's: © OVnieuws.info

Foto's
 
 
 
 
 
Contact