Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld : Bello Festival van de SHM - Bello
30-11-2023 / 19.00 uur
HOORN -
De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen) stelde vanaf 1905 44 locomotieven in dienst, bedoeld voor het vervoer van treinen over de lokale spoorwegverbindingen die in het land aanwezig waren. Loc HSM 1046, de latere NS 7742, werd in 1914 door de firma Schwartzkopff in Berlijn geleverd en kwam in 1915 in dienst op onder andere de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. Na omzwervingen in onder andere de Haarlemmermeer en in Twente kwam de loc in 1932 terecht in Alkmaar. Daar werd de relatief grote locomotief ingezet voor de stoomtrams naar Bergen aan Zee, maar ook die naar Egmond en Warmenhuizen.
Binnenkort online
In de laatste jaren reed de stoomtram alleen nog in de zomer. Maar toeristische exploitatie hoorde niet bij het NS-bedrijf en in 1955 werd de tramverbinding naar het strand opgeheven.

Het bellen tijdens het rijden door de dorpskern leverden meerdere lokaaltreinen en –trams in ons land in latere jaren de bijnaam ‘Bello’ op. Zo ook die naar Bergen aan Zee. Van de vele ‘Bello’s’ die er in ons land geweest zijn, is loc NS 7742 als enige overgebleven.

Ter herinnering aan ‘Bello’ werd loc NS 7742 als monument opgesteld in de dorpskern van Bergen. Daar stond de locomotief tot 1978, toen verder behoud een algehele restauratie noodzakelijk maakte. De loc werd geschonken aan de Museumstoomtram, waar de machine tot 1985 werd gerestaureerd en dienstvaardig gemaakt. Vanwege haar cultuurhistorische waarde heeft loc NS 7742 de hoogste A-status toegekend gekregen binnen de Collectie Nederland.

 
Foto's
Foto's: © OVnieuws.info
 
 
 
 
Contact
 
 
 
Bello staat in de ochtend nog voor de werkplaats in Hoorn.
 
Bello (NS 7742) naast gastloc NS 8107 (De Kikker) van de MBS.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bello rijdt met een stam rijtuigen in de grote bocht langs de Broerdijk tussen Wognum en Twisk.
 
Bello rijdt met een stam rijtuigen Medemblik uit.
 
Bello komt met een goederentrein en de reizigerswagons NTM Rijtuig 205 en ZVTM Rijtuig 8 binnen op station Twisk.
 
De Bello met goederentrein en twee rijtuigen bij vertrek uit Twist naar Opperdoes.
 
De Bello met de rijtuigen ZVTM Rijtuig 8 en de NTM Rijtuig 205 en een aantal goederenwagons langs de Broerdijksloot tussen Twisk en Wognum.
 
De Bello in Hoorn.
 
Een line-up van de NS 8107 (de Kikker) van de MBS, de NS 7742 (Bello) en de NS 6513 voor de werkplaats in Hoorn.
 
 
 
 
 
Een bergje as komt aan het einde van de dag uit Bello.
 
Van links naar rechts: de 7742 (Bello), de 8107 van de MBS (De Kikker) en de 6513 tijdens Bello Festival by Night.