Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: De Najaarsstoomdagen van de MBS - T3 / MBS 3
01-11-2023 / 11.00 uur
HAAKSBERGEN -
De MBS 3 (uit 1896) is de oudste stoomloc die de MBS bezit. Het is een exemplaar van de Duitse lokaaltrein- en rangeerlocomotief van het type T3 MIII-4e. Op de lokaalspoorlijnen werd rond het eind van de 19e eeuw met voor de hoofdlijnen afgekeurde loc's gereden. Al snel ontstond de behoefde aan specifieke lokaalspoorlocomotief. De "Normen Kommision" van de Pruisische Staatsspoorwegen stelde, met gebruik making van bestaande ontwerpen, een standaard ontwerp vast. Deze loc's kregen de aanduiding T3. De standaardisering bleek zo'n groot succes, dat in verschillende fabrieken honderden van deze machines gebouwd werd.
Binnenkort online
De T3 van de MBS heeft van 1896 tot 1927 dienst gedaan bij de "Konliche Preussische Eisenbahn Verwaltung". Daarna heeft de loc van 1927 tot 1974 bij de Kaliwerke "HANSA" als rangeerloc gediend. In 1975 heeft de MBS haar gekocht van de Eisenbahn-kurier.

De T3 heeft bij de MBS tot 1979 maar enkele malen dienst gedaan. De slechte toestand van de ketel stond gebruik niet langer toe. Ze werd geconserveerd en opgeborgen. De loc staat helaas nu al 37 jaar stil. Om de machine weer rijvaardig te krijgen is een omvangrijke restauratie nodig die ongeveer 230.000 euro moet gaan kosten.

 
Foto's: © OVnieuws.info
 
 
Foto's
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MBS loc 3 staat samen met de TW152 / MBS 5 voor de loods in Haaksbergen.