Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Treinverkeer Den Bosch-Boxtel wordt woensdag hervat

28-03-2023 / 19.30 uur
ESCH -
Tussen Den Bosch en Boxtel gaan morgen (woensdag 29 maart) weer treinen rijden. De dassen zijn verhuisd en het spoor is hersteld. John Voppen, CEO ProRail: “We zijn aannemers ASSET Rail en Heijmans zeer erkentelijk voor de uitvoering van deze enorme spoedoperatie. Maar ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de snelle ontheffingen en de stichting Das & Boom voor hun deskundige betrokkenheid. Dankzij hun bijzondere inspanning kan het reizigers- en goederenvervoer weer veilig worden opgestart.”
.

Binnenkort online
Treinverkeer opstarten
Ook de laatste twee gangen in Vught - die door de das waren gegraven - zijn vandaag afgesloten. De gaten zijn allemaal gedicht en het spoor is zowel in Esch als in Vught weer hersteld. Momenteel is men nog bezig met de afronding van de werkzaamheden. Er wordt bijvoorbeeld een graafwerend gaaswerk geplaatst om te voorkomen dat de das terugkeert. Daarna wordt het ballastbed weer stevig en compact gemaakt met een stopmachine.

ProRail kan later vanavond de sporen 'vrijgeven'. Treinverkeer is dan weer mogelijk. Hierdoor kan de dienstregeling voor treinreizigers morgenochtend, woensdag 29 maart, worden opgestart. Goederenvervoer kan vanaf vanavond al rijden.

Ook bevers
ProRail is tijdens de werkzaamheden in Esch en Vught geen dassen tegengekomen. Ze nemen aan dat ze inmiddels op een andere plek leven. Bij nadere inspectie in Vught zagen ze dat een aantal van de gangen daar niet door de das waren gegraven, maar door de bever. Ook dat is een beschermde diersoort.

De spoorbeheerder is hier op dezelfde wijze mee omgegaan als bij de dassen. Er zijn in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland terugslagkleppen op de ingangen geplaatst om de bever de kans te geven een ander onderkomen te zoeken. Het daaropvolgende graafwerk is onder begeleiding van een ecoloog uitgevoerd. Ze zijn geen bevers tegengekomen, anders waren ze gestopt, net als bij de das.

Grote klus in korte tijd
Er is de afgelopen week hard gewerkt om ten eerste de das op een veilige en verantwoorde manier te verplaatsen, maar ook om de treindienstregeling weer zo snel mogelijk te kunnen opstarten. Het was een grote operatie, waar veel partijen aan hebben bijgedragen.

Foto's
Contact