Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Ontheffing verleend voor aanpak dassenburcht Molkwerum

22-03-2023 / 18.00 uur
MOLKWERUM -
Om zo snel mogelijk weer treinen te laten rijden tussen Leeuwarden en Stavoren, is donderdagochtend 23 maart begonnen met de eerste ontmoedigingsmaatregelen. Door gaas aan te brengen op de spoordijk bij Molkwerum probeert ProRail het voor dassen minder aantrekkelijk te maken.

Ontheffing verleend, aanpak van start
Gisteren, woensdagmiddag 22 maart, ontving ProRail van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de ontheffing. Dankzij het snelle werk van RVO is ProRail donderdagochtend vroeg

Binnenkort online

aan de slag gegaan. Vooruitlopend op de ontheffing heeft de spoorbeheerder inmiddels al een kunstburcht aangelegd en een strook gras gemaaid. Hierdoor kunnen ze later zonder hinder voor broedvogels een daswerend hekwerk van een aantal kilometer lang plaatsen. Vanmorgen is om 07:00 begonnen met het aanbrengen van gaas op de spoordijk. Later worden hier ook kleppen aangebracht. Hierdoor kunnen dassen er wel uit, maar niet meer terug de burcht in. De dassen krijgen vervolgens een week ‘rust’ en daarmee de tijd om zelfstandig naar de nieuw aangelegde kunstburcht te gaan. Dit alles wordt gedaan onder begeleiding van een ecoloog.

Hoe nu verder?
Op maandag 3 april zal ProRail beginnen met het ontgraven van de spoordijk. Eerst verwijderen ze 150 meter spoor en ballast en vervolgens zullen ze voorzichtig graven om de aanwezige dassen tunnels te kunnen volgen.

Mochten ze nog dassen vinden, dan is er een dierenarts aanwezig om eventueel aanwezige dassen te verdoven. Deze dassen worden dan tijdelijk naar een opvang gebracht om daarna terug te keren naar de nieuwe kunstburcht naast het spoor. Deze werkzaamheden zullen duren tot 24 april.

ProRail adviseert reizigers om een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Foto: © ProRail

Foto's
Contact