Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
ProRail: Op 40 locaties in Nederland dassen bij het spoor aanwezig

22-03-2023 / 20.10 uur
UTRECHT -
Spoorbeheerder ProRail heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen laten weten dat er op dit moment op circa 40 plaatsen dassen zich bij het spoor begeven. Dit laat de staatssecretaris weten in een brief aan de Tweede kamer

Ze laat verder weten dat ProRail inmiddels, zoals voorgeschreven in de Wet natuurbescherming, ontheffingen heeft aangevraagd voor het treffen van maatregelen bij zowel Molkwerum als Esch. ProRail heeft bij het opstellen van het plan van aanpak gebruik gemaakt van de kennis en expertise van de stichting Das en Boom.

Binnenkort online

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze aanvragen in behandeling en pakt deze zaak met de hoogste prioriteit aan, om deze aanvraag op korte termijn tot een goed einde te brengen. Daarbij zal wel een zorgvuldige afweging moeten plaatsvinden. Op dit moment kan RVO nog niet inschatten hoelang de behandeling gaat duren. ProRail en het ministerie van LNV hebben RVO aangeboden kennis en expertise te delen waar dit kan helpen de behandeling te versnellen.

De inschatting van ProRail is dat zowel in Esch als Molkwerum het spoor open gegraven moet worden en burchten en gangen dichtgemaakt moeten worden voordat de situatie veilig genoeg is om de treinen weer te laten rijden. ProRail heeft een plan van aanpak opgesteld, maar kan nog niet zeggen hoelang deze werkzaamheden zullen duren. Onderdeel van het plan van aanpak is dat ProRail alvast terugslagkleppen bij de burcht in Esch plaatst. Deze zorgen ervoor dat de dassen veilig hun burcht kunnen verlaten zonder terug te kunnen keren. Dat zorgt ervoor dat ProRail zo snel mogelijk kan starten met de graafwerkzaamheden zodra de ontheffing verleend is.

Na afloop zal het proces worden geëvalueerd op mogelijke verbeteringen voor als een dergelijke situatie zich nog een keer voordoet.

Naar een structurele oplossing
Molkwerum en Esch zijn niet de enige locaties waar dassen in (de directe omgeving van) het spoor aanwezig zijn. ProRail geeft aan dat er ongeveer 40 locaties in Nederland zijn waar dit het geval is. Er valt niet uit te sluiten dat ook elders op termijn instabiliteit van het spoor ontstaat waardoor het treinverkeer stilgelegd moet worden. De staatssecretaris gaat daarom samen met alle betrokken partijen kijken hoe ze zowel de belangen van de reizigers per spoor als het belang van de dassen (en andere beschermde dieren) structureel beter kunnen verenigen. Ze heeft daarnaast ProRail gevraagd de activiteiten van dassen rond het spoor met verscherpte aandacht in de gaten te houden.

Foto's
Contact