Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Minister SZW: ProRail beschermt medewerkers al 25 jaar onvoldoende tegen kankerverwekkend kwartsstof

01-03-2023 / 09.15 uur
DEN HAAG -
ProRail houdt zich volgens minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al 25 jaar lang niet aan Arbowetgeving die voorschrijft dat werknemers zo min mogelijk mogen worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van de minister aan ProRail, in handen van het televisieprogramma Zembla.

De stenen die ProRail op het spoor gebruikt, bevatten kankerverwekkende kwarts. Na  onthullingen van Zembla  twee jaar geleden over de gezondheidsrisico’s

Binnenkort online

voor spoorwegwerkers die met de stenen op het spoor werken, eiste de Arbeidsinspectie dat ProRail de stenen vervangt.

'Maatschappij ontwrichtende gevolgen'
Daartegen ging ProRail een jaar geleden in bezwaar bij het ministerie, omdat vervanging van de stenen volgens de spoorwegbeheerder op zo’n korte termijn niet mogelijk is “zonder maatschappij ontwrichtende gevolgen”. In tientallen punten beargumenteert ProRail dat de eis van de inspectie “technisch onuitvoerbaar” is.

Minister Van Gennip veegt in een recente brief van ruim twintig pagina’s alle bezwaren van ProRail van tafel en zegt dat “het feit dat ProRail en de aannemers de afgelopen 25 jaar niet gebruikt hebben om de overstap naar kwartsloze stenen te maken, voor hun rekening en risico is.” De minister benadrukt in de brief dat het feit dat de spoorbranche dit al die jaren niet heeft gedaan “geen reden is dat ik moet of mag afzien om op te treden”.

Spoorwerkers jarenlang blootgesteld
Spoorwerkers worden al jarenlang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof, bleek eerder uit onderzoek van Zembla. In de uitzending ‘Het stofspoor’ uit 2021 werd onthuld dat er kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met de stenen die op het spoor liggen.

In de uitzending bleek dat ProRail al meermaals in rapporten is geadviseerd om de stenen te vervangen door kwartsloze stenen, maar dat de spoorwegbeheerder dit advies al die tijd niet heeft opgevolgd. Deskundigen stelden tegenover Zembla dat ProRail daarmee de Arbowet overtreedt. De Arbeidsinspectie startte naar aanleiding van de onthullingen een onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie.

Lees een uitgebreid artikel over deze kwestie hier.
Foto's
Contact