Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
 Van 26 feb t/m 5 maart onderhoudswerkzaamheden aan de Willemsspoortunnel

23-02-2023 / 16.00 uur
ROTTERDAM -
In de voorjaarsvakantie, van 26 februari tot en met 5 maart, gaat Swietelsky Rail voor ProRail onderhoudswerkzaamheden verrichten aan het spoor in de Willemsspoortunnel tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Zuid. Er wordt dan een deel van de spoorstaven vernieuwd en houten dwarsliggers worden vervangen. Tijdens de werkzaamheden stoppen er geen treinen op station Rotterdam Blaak.

Wat gaat er gebeuren?
Het spoor in de Willemsspoortunnel heeft onderhoud nodig. Twee jaar geleden is vijf kilometer aan spoor in de tunnel vernieuwd en

Binnenkort online

is een groot deel van de houten dwarsliggers vervangen. ProRail pakt nu het resterende spoor in de tunnel aan en vervangen de overige houten dwarsliggers voor betonnen en kunststof varianten. Betonnen dwarsliggers gaan langer mee dan houten dwarsliggers. Een nadeel is dat beton een stuk zwaarder is dan hout. Daarom is op een aantal plekken gekozen voor kunststof dwarsliggers. Deze zijn duurder, maar ook lichter dan de betonnen variant en moeten voorkomen dat de tunnel verzakt.

Werken in een tunnel
In een tunnel loopt ProRail tegen andere uitdagingen aan dan in de open lucht. Ze hebben voorzorgsmaatregelen getroffen om de werknemers te beschermen tegen stof en geluid. Zo wordt de ballast nat gemaakt en worden er filters op machines geplaatst. Alle stof die vrijkomt wordt afgevoerd. De normale ventilatie van de tunnel is hiervoor niet voldoende. Daarom wordt een fluisteraggregaat ingezet dat een stuk zuiniger is en minder overlast geeft dan het gebruikelijke dieselaggregaat.

Het is de eerste keer dat men met een ombouwtrein in een tunnel aan het werk gaan. Er wordt gewerkt met de RUS1000, een werktrein die het spoor optilt en de dwarsliggers vervangt. Hoeveel geluidsoverlast dit geeft vindt ProRail moeilijk om in te schatten. Ze verwachten dat het geluid bij de monding van de tunnel het hardst zal zijn.

Treinverkeer
Er zijn altijd twee van de vier sporen beschikbaar voor reizigers- en goederentreinen. Er is een aangepaste dienstregeling. Er rijden bussen tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak. Check de reisplanner voor het laatste reisadvies.

Werkzaamheden dit jaar
ProRail krijgt het werk in de voorjaarsvakantie niet af. In de zomervakantie, van 30 juli tot en met 7 augustus, en in de herfstvakantie, van 14 tot en met 22 oktober, gaan ze daarom opnieuw aan de slag. Ook dan stoppen er geen treinen op station Rotterdam Blaak. Men maakt van deze periodes gebruik om ook de roltrappen op het station te vernieuwen.

Foto: © ProRail

Foto's
Contact