Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Landelijke stakingen op 19 & 20 januari 2023 bij verschillende vervoerders

18-01-2023 / 20.00 uur
DEN HAAG -
De verschillende bonden hebben acties aangekondigd voor donderdag 19 januari en vrijdag 20 januari 2023 bij Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl. U-OV), EBS, Keolis (incl. Syntus Utrecht), RET Bus, Hermes en Connexxion.

Houd voor de meest actuele situatie de berichten in de 9292 reisplanner op 9292.nl en de 9292 app in de gaten. De 9292 reisplanner wordt tijdens de staking continu bijgewerkt met de meeste actuele informatie die 9292 ontvangt van de OV-bedrijven.
.

Binnenkort online

Tip: download ook de 9292 app via 9292.nl/app als je die nog niet op je telefoon hebt. Zo heb je onderweg ook de meest actuele informatie.

Laatste nieuws rondom uitval van ritten in het openbaar vervoer door 9292.nl
Er zijn acties voor donderdag 19 januari 2023 en vrijdag 20 januari 2023 aangekondigd. Het gaat om een groot gedeelte van het openbaar vervoer

"FNV Streekvervoer roept alle leden in het streekvervoer, vallend onder de cao OV, zowel trein-, als bus-, ondersteunend-  en kantoorpersoneel, werkzaam bij Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht), RET Bus, Hermes en Connexxion op om het werk op donderdag 19 én vrijdag 20 januari neer te leggen. Medewerkers en vakbonden (FNV, VVMC en CNV) betrokken bij de cao Mumo, staken ook mee". 

Het personeel van NS, GVB, HTM en RET metro/tram heeft een andere CAO en staakt niet. Bij vorige stakingen staakte ook niet al het personeel. Er zal dus wel wat openbaar vervoer rijden tijdens de staking is de verwachting maar het zal een heel grillig beeld zijn. Ook zal de rituitval van de stakende chauffeurs & machinisten pas op het allerlaatste moment bekend zijn. 

Waar mogelijk zal de 9292 planner een alternatief reisadvies tonen maar als de informatie niet of laat binnenkomt zal dit advies mogelijk ook niet 100% kloppen.

Tip: Plan je reis zo kort mogelijk van te voren met 9292 app en kijk of je met vervoerders kunt reizen die niet staken. Verderop deze pagina staan wat tips hoe je de 9292 planner kunt instellen en aanpassen om een passend advies te vinden. Op de pagina 7 handige tips voor de 9292 app zie je bij tip 2 & 3 meer uitleg. 

Ervaringen vorige stakingen 

Er is de afgelopen maanden al eerder gestaakt. Het beeld was toen dat 70 procent van het streekvervoer bleef rijden. Het is alleen onduidelijk welke chauffeurs, conducteurs en machinisten gaan staken. De buurtbussen, SyntusFlex, buurtRRReis, reserveerRRReis, haltetaxiRRReis en TwentsFlex (Twents) en andere vervoer op aanvraag bleef toen rijden. Het vervoer op de Waddeneilanden bleef toen ook rijden.

Er zijn ook treinlijnen die onder de CAO Streekvervoer vallen: de MerwedeLingelijn (Dordrecht - Geldermalsen) en de Valleilijn (Amersfoort - Ede-Wagenining). Ook viel de vorige keer het regionale treinvervoer in Limburg uit. De verwachting van Keolis is dat er vrijdag 20 januari 2023 op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal veel minder treinverkeer is. Ook verwachten ze dat er weinig tot geen treinen rijden op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. 

In Utrecht reed de vorige staking geen tram (lijn 20, 21, 22) op het traject Nieuwegein/IJsselstein - Utrecht CS - Science Park. 

Minder vervoer door personeelstekort 
Verschillende OV-bedrijven hebben personeelstekort en hebben aangekondigd dat er minder vervoer kan rijden op een aantal trajecten. Plan je reis in de 9292 reisplanner, deze wordt een dag van tevoren bijgewerkt. De OV-bedrijven doen hun best om de uitval tot een minimum te beperken. De ritten die uitvallen worden in de 9292 reisplanner als 'vervallen' getoond.

9292: actuele dienstregeling van alle OV vervoerders in Nederland
De 9292 planner toont de actuele dienstregeling van alle OV vervoerders in Nederland voor trein, bus, tram. metro en veer. De uitgevallen ritten worden kort voor een staking zoveel mogelijk uit de planners gehaald door de vervoerder. De 9292 planner toont bij uitval van vervoer (waar mogelijk) automatisch een alternatief advies met andere vervoerders. Ook kun je verschillende mogelijkheden van voor- en natransport instellen (zoals fiets en deelvoertuigen). 

Actuele meldingen van OV-bedrijven op 9292.nl en 9292 app
Actuele meldingen van verstoringen en wijzigingen worden door de OV-bedrijven ingevoerd. Deze zijn terug te vinden in je reisadvies. Een overzicht van deze meldingen vind je op deze plek. In de zoekbalk zoek je op 'plaats', 'lijn' of 'OV-bedrijf' om de melding te vinden die voor jouw reis van toepassing kan zijn. Dit kan ook in de 9292 app. Je vindt de actuele meldingen via de menuknop bij "Wijzigingen". 

Alternatieve reis zoeken - gebruik de 'opties' in de 9292 planner
Zijn er verstoringen die gevolgen hebben voor jouw reis, kijk dan van tevoren of er een alternatief reisadvies is. Zo kun je in de 9292 app bij 'opties' de mogelijkheid voor de bus/trein/metro/tram aan of uit te schakelen. Wellicht kun je via een alternatieve route toch op je bestemming komen. 

Ook kun je bij 'start' en 'einde' van je reis kiezen om een deze delen van je reis te maken met de fiets, de scooter of ander vervoer.

Daar waar dit van toepassing is zal 9292.nl je laten zien of er een mogelijkheid is om een fiets of scooter te huren. 

Foto's
Contact