Binnenkort verschijnen hier twee nieuwe interessante pagina's

Blijf ons volgen!

Binnenkort online
.
Binnenkort online
.
Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
De Cuypershal en Oostvleugel Amsterdam Centraal worden gerenoveerd

31-10-2022 / 17.30 uur
AMSTERDAM -
De aanblik van de monumentale Cuypershal, op station Amsterdam Centraal, gaat veranderen. Eind dit jaar start ProRail, in samenwerking met aannemer AntonRail, met de voorbereidende werkzaamheden van deze ingrijpende verbouwing. Deze werkzaamheden duren een jaar, en zijn eind 2023 klaar.

Cuypershal
Het werk omvat restauratie en renovatie van zowel de Cuypershal als de Oostvleugel, die de hal met de Oosttunnel verbindt. Daarmee krijgt de Cuypershal,

Binnenkort online
Binnenkort online

als toegangspoort met prachtige historische details, zijn oorspronkelijke karakter weer terug. Zoals dat architect Pierre Cuypers voor ogen stond in 1889, bij de oplevering van het station. In juli 2020 werd officieel de trap in gebruik genomen, die de Cuypershal verbindt met het metrostation. Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. ProRail start met het vervangen van de vloer in de Cuypershal, het maken van nieuwe voordeuren, en het herstel van de voorgevel van de Cuypershal.

Oostvleugel
In de Oostvleugel worden de vloertegels vervangen. Ook worden de kolommen netjes afgewerkt en voorzien van metalen bekleding, net zoals in de Westvleugel. Verder worden roosterplafonds, verlichting en technische installaties (omroep, brandmelding, camera’s) vervangen.

Aan de buitenzijde van de Oostvleugel hersteld ProRail de gevel, en maken ze nieuwe entreedeuren. De hal en de Oostvleugel blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor reizigers en publiek: het werk wordt in fases uitgevoerd.

Vervolg van werkzaamheden
Vanaf begin 2024 worden de rijtuigkappen en de luifel teruggeplaatst aan de voorzijde van het station. Die zijn vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn verwijderd en tijdelijk opgeslagen.

In een vervolgfase komt een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, waar nu kantoorruimtes zijn. Ook gaan monumentale kroonluchters de hal verlichten. De prachtig geornamenteerde plafonds, het verfijnde metselwerk en de monumentale kolommen worden gerestaureerd.

Vertraging opgelopen
De renovatie van de Cuypershal heeft vertraging opgelopen omdat in juni 2021 de aanbesteding van het project is afgebroken. Dit had te maken met extreem hoge materiaal- en restauratiekosten. Hierdoor is besloten het project op te knippen en in twee fases uit te voeren. In de tussentijd is de benodigde financiering gevonden om het project in zijn geheel uit te kunnen voeren.

Foto's
Contact