Binnenkort verschijnen hier twee nieuwe interessante pagina's

Blijf ons volgen!

Binnenkort online
.
Binnenkort online
.
Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Handen uit de mouwen tijdens Techlab XL in het Spoorwegmuseum

14-10-2022 / 14.30 uur
UTRECHT -
Altijd al willen weten hoe het spoor eigenlijk werkt? Wat er allemaal nodig is om een trein te laten rijden? Tijdens het evenement Techlab XL staat het hele Spoorwegmuseum in het teken van de techniek achter de trein. Daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen! Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven ontdek je de geheimen achter de werking van de trein. Ga aan de slag en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen.

Evenement Techlab XL: 22 t/m 30 oktober 2022

Binnenkort online
Binnenkort online

Werkstations
Het ziet er heel vanzelfsprekend uit, een rijdende trein. Hij heeft wielen, krijgt elektriciteit via de bovenleiding en rijdt op rails. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Het Spoorwegmuseum opende in 2017 het Techlab waar je, door het doen van allerlei proefjes, alles zelf kan ontdekken. Tijdens het evenement Techlab XL doet het Spoorwegmuseum er nog een schepje bovenop. Door het hele museum vind je verschillende grote werkstations waar je volop experimenten kan uitvoeren.

Activiteiten
Lukt het jou bijvoorbeeld om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk? Kun je zelf een stroomkring maken? Ontdek op een speciale testbaan wat voor invloed luchtweerstand en wrijving hebben op de snelheid van een trein. En waarom hebben stoomlocomotieven eigenlijk grote èn kleine wielen? Door aan de wielen te draaien merk je dat vanzelf. Over wielen gesproken, hoe wordt een heen- en weergaande beweging van drijfstangen omgezet in een draaiende beweging? Klinkt ingewikkeld, maar het Spoorwegmuseum laat het zien.

Trein trekken
Treinen zijn enorm zwaar, er is dus veel kracht nodig om hem in beweging te krijgen. Zou jij dit in je eentje voor elkaar kunnen krijgen? We zetten een trein voor je klaar zodat jij hem van zijn plek kan trekken. Lukt het je niet zelf, dan proberen we het met z’n allen.

Foto's
 
Contact