Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
ProRail: Aantal (bijna) ongelukken rond spoor stijgt
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

13-09-2022 / 12.00 uur
UTRECHT -
Al 153 bijna-aanrijdingen noteerde ProRail in 2022. Vooral jongeren lijken zich niet te realiseren hoe gevaarlijk het spoor kan zijn. Na een daling in 2020 steeg het aantal bijna-ongelukken rond het spoor vorig jaar met 10% en het heeft er helaas alle schijn van dat dat percentage in 2022 verder oploopt. Ook ziet ProRail een stijging van het aantal mensen dat daadwerkelijk gewond raakt bij gevaarlijke situaties. Een nieuwe campagne van ProRail moet jongeren bewust maken van veilig gedrag rondom het spoor.

.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Veiligheid topprioriteit
“Veiligheid op en rond het spoor is voor ons als sector topprioriteit. Als ProRail nemen we samen met vervoerders uitgebreide maatregelen om het spoor veiliger te maken”, zegt John Voppen, CEO van ProRail. “Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van overwegen, het voortdurend houden van toezicht en het plaatsen van hekken langs het spoor. Toch zien we een stijging in het aantal incidenten en dat heeft met gedrag te maken. En daarom vind ik het belangrijk om hier de aandacht op te vestigen.”

Incidenten in cijfers

  • In 2020 daalde het aantal incidenten rond het spoor met 21%, maar vorig jaar steeg dat alweer met 10% tot 206. Dat betekent bijna elke twee dagen een bijna-ongeluk of ongeluk.
  • Dit jaar kreeg ProRail al 2304 meldingen binnen van personen langs het spoor. Als deze lijn zich doorzet gaat het aantal meldingen van voorgaande jaren ruimschoots overtroffen worden. In 2021 kreeg ProRail 2401 meldingen binnen en twee jaar geleden 2530.
  • Jaarlijks vallen er gemiddeld 12 dodelijke slachtoffers op en rondom het spoor als gevolg van een ongeval.
  • De afgelopen vijf jaar bleef het aantal (bijna) aanrijdingen stabiel, ondanks alle matregelen die ProRail nam om het spoor veiliger te maken. Dat baart de spoorbeheerder zorgen. Dit jaar noteerden ze tot nu toe al 153 bijna-aanrijdingen rondom het spoor, ten opzichte van 206 in heel 2021 en 195 in 2020.

Even onder de spoorboom door
Uit camerabeelden en meldingen van omstanders blijkt dat het vaak om jongeren gaat die zich niet bewust zijn van hun gevaarlijke gedrag rond het spoor. John Voppen: “Als we camerabeelden bekijken, schrikken we als iemand de overweg wil oversteken terwijl de spoorbomen al dichtgaan. Of dat verkeersdeelnemers denken dat ze alvast onder de spoorbomen door kunnen, terwijl er nog een trein van de andere kant komt. Dit gedrag is levensgevaarlijk en heeft grote impact op machinisten en omstanders, helemaal als het tot een aanrijding leidt. Laten we er alles aan doen om dit te voorkomen.”  

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Campagne
ProRail wil jongeren bewustmaken van veiligheid op en rond het spoor. Daarom lanceerde de spoorbeheerder op maandag 12 september 2022 de campagne "Niets is gevaarlijker het spoor".

In drie korte filmtrailers laten bekende TikTokkers, Tijn en Julia, zien hoe ze tijdens een gevaarlijke achtervolging besluiten om niet snel over het spoor te springen of onder een dichtgaande spoorboom door te glippen, maar altijd te kiezen voor veilig gedrag.