Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Veiligheid en duurzaamheid komen samen in Winterswijk
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

09-11-2021 / 20.00 uur
WINTERSWIJK - Op maandag 8 november 2021 onthulde demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg een nieuw bord bij de Bekendelle in Winterswijk. ProRail werkt aan veiligheid en duurzaamheid in Winterswijk, samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk en Arriva.

Niet van deze tijd
Staatssecretaris Steven van Weyenberg  van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Onbewaakte overwegen zijn niet meer van deze tijd en daarom is het zo belangrijk

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

dat we samen met de inwoners, de gemeente Winterswijk, de Provincie Gelderland en ProRail grote stappen zetten om het spoor veiliger te maken. Het kost soms tijd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar in Winterswijk lukt dat en werken we samen aan een grotere veiligheid op en om het spoor.” 

NABO-programma 
ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om voor eind 2023 alle 180 openbaar toegankelijke NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) op het reizigersnet op te heffen of te beveiligen. Het opheffen en beveiligen van niet actief beveiligde overwegen in Nederland is van belang voor de veiligheid van zowel trein- als wegverkeer. Met omwonenden, wegbeheerders en (recreatieve) belangenorganisaties kijkt ProRail naar mogelijkheden om een overweg op te heffen. 

Op dit moment is de helft van alle openbare NABO aangepakt en ligt ProRail op schema. Bij een klein aantal meer complexe NABO zijn ze nog afhankelijk van derde partijen om deze binnen de planning aan te pakken. 

Veiligheid verbeterd
In de afgelopen jaren zijn er drie dodelijke ongevallen op overwegen gebeurd in Winterswijk. In december 2020 is met de gemeente, provincie en belanghebbenden besloten tot uitvoering van een integraal verbeterplan. In het weekend van 9 en 10 oktober 2021 heeft aannemer Strukton het grootste deel van dit plan uitgevoerd.

Er zijn afspraken gemaakt voor vijf openbare NABO: twee ervan, bij de Veldhorstweg en de Huttenweg in buurtschap Miste, worden beveiligd met een automatische halve overwegbomeninstallatie (AHOB), de andere drie NABO worden verwijderd. Het ministerie, gemeente Winterswijk en provincie Gelderland delen de kosten van dit project.

Vier overwegen verwijderd
Door een gebiedsgerichte aanpak hebben partijen tevens besloten om tegelijk ook alle zes particuliere NABO aan te pakken. Vier particuliere overwegen zijn in oktober van dit jaar verwijderd. Eén particuliere overweg was al eerder verwijderd en één particuliere overweg wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwijderd.

Daarnaast wordt voor de Greversweg nog een wandelbuis voorzien, maar deze NABO is al wel gesloten. Het is belangrijk om voor een groter gebied te kijken naar de onderliggende wegenstructuur. Het spoor moet geen barrière vormen. Op de juiste plekken moet een veilige kruising met het spoor zijn. Met deze aanpak is een belangrijke stap gezet in het veiliger maken van het spoor in Winterswijk. 

Ook Wim Esselink was op 8 november aanwezig in Winterswijk. Hij verloor zijn vrouw en dochter in 1993 op de NABO bij de Klandermansweg en heeft zich sindsdien sterk gemaakt voor het verwijderen van overwegen.

Foto's: © ProRail

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wim Esselink, die zich inzette voor verwijdering van overwegen in Winterswijk.