Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Uitzonderlijke treindienstregeling voor Formule 1-weekend
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

30-08-2021 / 14.30 uur
UTRECHT - Van 3 tot en met 5 september vindt de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar weer plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zullen er veel racefans naar Zandvoort reizen, waarvan een aanzienlijk deel per trein. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere dag vanaf circa 7.30 uur - 22.00 uur ongeveer iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo kunnen ze maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races brengen en weer terug. Dit is een enorme operatie en de enige manier om zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame manier naar de Formule 1 races te brengen.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station. Om alles in goede banen te leiden, zijn er per racedag circa 300 extra medewerkers aan het werk om reizigers te helpen.

Zoveel treinen per uur op dit traject betekent dat een eventuele trein- of infraverstoring, met zulke grote reizigersaantallen, direct grote impact kan hebben. ProRail en NS doen er alles aan om de kans op een verstoring zo klein mogelijk te maken, maar wanneer die toch plaatsvindt die zo snel mogelijk te verhelpen. Deze dienstregeling is vooraf via een computersimulatie getest. Het in- en uitstapproces is op locatie beproefd ten behoeve van instructies voor collega’s op de trein.

10 belangrijkste maatregelen die gelden voor het Formule 1-weekend

  • Op donderdag, de avond voor het race-weekend, brengt NS de benodigde Sprinter-treinen vanuit het hele land naar Amsterdam en Zandvoort en zetten ze klaar.
  • Van vrijdag tot en met zondag zet NS iedere dag zo’n 300 medewerkers extra in om racefans snel en veilig naar de Formule 1 races te brengen.
  • De treinen uit andere delen van het land richting Amsterdam zullen ze dit weekend waar nodig verlengen.
  • Ook start NS met name op zondag vanuit het zuiden eerder met treinen rijden, zodat racefans die een lange reistijd hebben, toch op tijd op het circuit kunnen zijn.
  • Tussen Amsterdam en Zandvoort rijdt NS met Sprinters op maximale lengte voorzien van brede deuren en een gelijkvloerse instap, waardoor reizigers snel kunnen in- en uitstappen. Op iedere trein zitten twee machinisten (één voor en één achter) en een conducteur. Zodat treinen na aankomst snel weer kunnen vertrekken.
  • De nieuwe perrons op station Zandvoort en een tijdelijke extra trap op station Haarlem, gerealiseerd door ProRail, helpen bij een goede scheiding tussen in- en uitstappende reizigers.
  • Op en rond de stations staan ook veel medewerkers paraat om reizigers te informeren, de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Op de stations is de route voorzien van extra signing in de F1-sfeer. Zodat reizigers snel hun weg vinden.
  • Extra in- en uitcheckpalen zorgen ervoor dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen.
  • Net als tijdens drukke stranddagen of grote evenementen geeft NS reizigers gedoseerd toegang tot de perrons en treinen. Zo voorkomen ze grote mensenmassa’s op het station en zorgen ze ervoor dat ze racefans zo snel en veilig mogelijk naar het circuit brengen en ’s avonds weer naar huis. 
  • NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort
Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Dit kan leiden tot een langere reis- of wachttijd bij overstappen op de trein naar Zandvoort. NS gaat uit van gemiddeld een halfuur. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raden ze reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen of vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers dit weekend tot 13.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag.

Aanpassingen in landelijke dienstregeling
Behalve de races op Zandvoort zijn er nog een aantal andere evenementen in het land waar NS reizigers naartoe brengen. Om dit allemaal mogelijk te maken, rijden ze ook in andere delen van het land meer treinen. Op een aantal minder drukke trajecten wordt de dienstregeling aangepast wat kan resulteren in minder of kortere treinen. Zo zorgt NS ervoor dat ze daar waar ze de meeste reizigers verwachten ook met de meeste treinen rijden. 

Voor het hele land raadt NS reizigers aan ruim de tijd te nemen voor hun treinreis dit lange weekend en rekening te houden met meer drukte en gewijzigde vertrektijden en sporen. Daarnaast vraagt NS aan de reizigers dat om hun reisplanner te raadplegen voordat ze op reis gaan en hun reis -eventueel met fiets- aan te melden in de Treinwijzer.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons