Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Zomerpilot: Reizen met fiets in de trein vooraf aanmelden
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

27-05-2021 / 20.00 uur
UTRECHT - De zomermaanden komen er aan waarin traditiegetrouw veel reizigers hun fiets meenemen in de trein. Volgens voorspellingen viert de helft van alle Nederlanders dit jaar vakantie in eigen land. NS hoopt dan ook veel reizigers in de trein te mogen verwelkomen die met de fiets een weekendje weg gaan of een mooie tocht maken. Daarom willen ze deze zomer bij wijze van een pilot het fietskaartje aanbieden met 25% korting, maar moeten reizigers wel de fiets voorafgaand aan de reis verplicht aanmelden via Treinwijzer in de NS-app of op ns.nl. Zo hoopt NS te zorgen voor minder overlast van fietsen in de trein.
.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

“Laat ik voorop stellen dat ik er enorm naar uitkijk om iedereen die deze zomer in Nederland vakantie viert welkom te heten in de trein. We hopen met een korting dat meer Nederlanders de fiets pakken en de trein instappen. De fiets en trein zijn een bewezen gouden combi”, vertelt Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Maar we kunnen geen extra plekken voor de fiets creëren in de trein. Het is dus belangrijk om reizigers met fiets te spreiden over onze treinen, juist in deze tijd. Daarom willen we dat reizigers hun fiets vooraf verplicht aanmelden. Dat geeft reizigers meer zekerheid op een plek voor hun fiets in de trein en is er minder overlast voor medereizigers.”

Top-5 klachten
Het meenemen van fietsen in de trein staat al langer in de top-5 klachten van reizigers over zaken die zich in de trein afspelen. Het zorgt onder andere voor problemen bij het in- en uitstappen, wat kan leiden tot ongemak en hinder. In de zomermaanden krijgt NS doorgaans veel meldingen binnen van hun conducteurs over overlast door een te grote hoeveelheid fietsen. NS vraagt reizigers sinds afgelopen zomer om hun fiets vrijwillig aan te melden. Aan deze oproep heeft meer dan 80% van de reizigers gehoor gegeven. 

Verplichte aanmelding biedt meer zekerheid
Uit feedback die reizigers hebben gegeven blijkt echter dat aanmelden voor reizigers te weinig voordeel oplevert ten opzichte van zij die geen aanmelding doen. Elke reiziger houdt namelijk evenveel recht op een plek voor zijn fiets in de trein. Dat wil NS in deze pilot graag veranderen. Ook de OV Ombudsman gaf eind vorig jaar nog aan dat alleen een verplichte reservering voordelen biedt aan reizigers, want zo ontstaat er meer zekerheid op een plek voor de fiets in de trein. 

Alle trajecten
NS legt de plannen voor de zomerpilot op dit moment voor advies voor aan de reizigersorganisaties. Als de plannen doorgaan, dan zijn de korting en de verplichte aanmelding van kracht van 10 juli tot en met 30 september op alle trajecten in Nederland.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons