Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
In beeld: Eerste waterstoftrein in Nederland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

08-03-2020 / 20.00 uur
GRONINGEN - Op woensdagmiddag 26 februari reed de waterstoftrein voor het eerst op het Nederlandse spoor, op weg naar de stalling in Leeuwarden. Met deze trein wordt de komende weken een aantal testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden. Op zaterdag 7 maart was de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein stond tussen 12.00 - 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.

Met deze testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Dit is de eerste keer dat er in Nederland een trein op groene waterstof rijdt.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken. De testritten zijn 's nachts gepland tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De testen met deze trein worden gecoördineerd door DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Waterstof
Het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van waterstof nemen toe. In de provincie Groningen rijden al bussen op waterstof en de gemeente Groningen heeft een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. Een trein op waterstof is voor de provincie Groningen dan ook een logische volgende stap. ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. De waterstoftrein is van het bedrijf Alstom. Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.

Samenwerking
De provincie Groningen, ProRail en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero-emissie (zonder uitstoot) te laten rijden. De waterstoftrein is een mogelijkheid om dit te doen. Bovendien zijn deze zero-emissie-treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. Slim en groen dus! De provincie Groningen (als opdrachtgever) voert deze testritten samen uit met ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie) en Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Wij gingen op zaterdag 7 maart naar de perspresentatie en maakte daarvan de onderstaande reportage.
Voor alle foto's geldt: © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
De Alstom Coradia iLINT 654 102 te Groningen.
 
Van links naar recht: Fleur Gräper-van Koolwijk (Gedeputeerde provincie Groningen), Anne Hettinga (Voorzitter Raad van Bestuur Arriva Nederland) en Minister Stientje van Veldhoven (minister voor Milieu en Wonen) tijdens de perspresentatie.
 
Ans Rietstra (COO ProRail) aan het woord.
 
Minister Stientje van Veldhoven krijgt een cadeau overhandigd.
 
Het is een fles waarin het water (symbolisch) opgevangen kan worden.
 
 
Bernard Belvaux (Managing Director Alstom Benelux) aan het woord.
 
Fleur Gräper-van Koolwijk, Stientje van Veldhoven en Anne Hettinga luisteren aandachtig toe.
 
Anne Hettinga aan het woord.
 
En ook Fleur Gräper-van Koolwijk doet haar verhaal.
 
Hierna betreden de genodigden de trein en kijken op een beeldscherm naar een korte introductie video over de waterstoftrein.
 
Fleur Gräper-van Koolwijk en Stientje van Veldhoven in de waterstoftrein.
 
 
 
Stientje van Veldhoven achter de stuurtafel in de waterstoftrein.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We nemen een kijkje in de trein. Dit is de tweede klasse.
 
 
 
 
 
De H2O tekentjes zijn in de bekleding van de stoel verwerkt.
 
Tafeltjes op de rugleuning van de stoelen.
 
 
Plaats voor de fietsen.
 
 
 
 
Het invalide-vriendelijke toilet.
 
 
Een uitklapbare baby-verzorgingstafel.
 
Iets wat we in Nederland niet kennen in de trein..... een stop-knop.
 
We nemen een kijkje in de cabine.