Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
ProRail kapt en herplant bomen in Westelijk Havengebied
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

28-01-2020 / 20.45 uur
AMSTERDAM - ProRail legt in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een nieuw reizigersemplacement en een extra spoor aan. Daarvoor zullen de komende weken in totaal 834 bomen worden gekapt. De spoorbeheerder probeert zoveel mogelijk bomen te behouden en zorgt voor duurzame oplossingen als herplant en extra ecologische voorzieningen.

ProRail bereidt het Amsterdamse spoor voor op een flinke toename van het aantal reizigers. In 2016 kende Amsterdam Centraal 180.000 reizigers per dag, in 2028 zijn dat er al zo’n 270.000.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Daarom wordt het Amsterdamse spoor vernieuwd en uitgebreid. 

Er komt een extra spoor en reizigersemplacement bij het Westelijk Havengebied
Zo legt ProRail een extra spoor aan bij het Westelijk Havengebied. Ook wordt er een nieuw reizigersemplacement gebouwd: een zogeheten opstelterrein waar de nodige extra reizigerstreinen geparkeerd en schoongemaakt kunnen worden. Om ruimte te maken voor het extra spoor en het emplacement moeten er bomen worden gekapt, 834 in totaal. 

ProRail behoudt zoveel mogelijk bomen en herplanten in het gebied zelf
ProRail zorgt ervoor dat de bomenkap zo duurzaam mogelijk gebeurt. Waar ze bomen kunnen laten staan, doen ze dat ook. Voor de bomen die wel gekapt moeten worden, planten ze bomen terug en wel zoveel mogelijk in hetzelfde gebied. 

Veel van de bomen in het gebied zijn zogenoemde zaailingen; dunne boompjes die daar spontaan groeien. Door de bomen op een slimme manier te herplanten, kan ProRail ervoor zorgen dat de bomen langer gezond blijven en er kunnen blijven staan. Als ze niet in de Westhaven zelf passen, probeert de Spoorbeheerder ze dichtbij het gebied terug te planten of planten ze ze in een alternatief gebied. Of ze storten een vergoeding in het gemeentelijke Groenfonds, zodat herplant uiteindelijk ergens anders in de gemeente plaatsvindt. 

Extra ecologische voorzieningen
Omdat de spoorbeheerder toch al aan het groen in de Westhaven werkt, is dit een kans om het lokale ecosysteem rijker en diverser te maken. Ze leggen in het gebied boomstammen en takkenbossen neer zodat er insecten en andere kleine dieren kunnen leven. Ook plaatsen ze bijenhotels en maken ze de vegetatie aantrekkelijk voor vlinders.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons