Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Nederland krijgt toekomstbestendig spoorbeveiligingssysteem
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

20-05-2019 / 20.00 uur
AMSTERDAM - Het Nederlandse spoor wordt voorzien van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem European Rail Traffic Management System (ERTMS). Het huidige systeem, dat ruim 60 jaar oud is, wordt tussen nu en 2050 vervangen door dit nieuwe, digitale systeem. Hiermee blijft ons spoor veilig, ook wanneer dat straks intensiever benut wordt door een groeiend aantal treinen. De invoer van ERTMS is de standaard die door de Europese Commissie is voorgeschreven en ook onderdeel van het Regeerakkoord.

Een goed onderhouden spoor is cruciaal voor

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

een betrouwbaar netwerk. Hier valt ook de vervanging van oude systemen onder. Met dit nieuwe spoorbeveiligingssysteem maken we het Nederlandse spoor de komende decennia klaar voor de toekomst. Treinen kunnen straks veilig dichter op elkaar rijden. Dit is cruciaal voor het groeiende aantal reizigers dat gebruik wil maken van het spoor.

Rol ProRail
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bracht eerder al de regie voor de uitvoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem onder bij ProRail. ProRail heeft daarmee een sleutelrol voor sectorbrede afstemming over de invoering van ERTMS met onder andere het ministerie van IenW, vervoerders, verladers en materieeleigenaren. 

Digitaal spoor
ERTMS brengt allemaal verbeteringen met zich mee ten opzichte van het huidige ATB (Automatische TreinBeinvloeding) dat uit de jaren zestig stamt. Met ERTMS (European Rail Traffic Management System) maken we de stap van analoog naar een digitaal spoor en verplaatsen we de techniek van het spoor ook naar de trein. Van hardware naar bits en bites.

Klaar voor de toekomst
ERTMS zorgt ervoor dat Nederland klaar is voor de toekomst. Het Nederlandse spoornetwerk is een van de drukst bereden netwerken ter wereld. Het aantal mensen dat met de trein reist zal de komende jaren nog verder toenemen. De invoering van ERTMS zorgt ervoor dat de capaciteit op het spoor toe neemt en er minder techniek in de infrastructuur nodig is, waardoor de kosten afnemen. Zo verdwijnt de baangebonden detectie en de bekabeling (einde koperdiefstal!). Treinen geven zelf hun positie en lengte door via het spoorse communicatiesysteem 'GSM-R'. Dit zorgt ervoor dat de treinen korter en efficiënter achter elkaar kunnen rijden. Dat komt erop neer dat in de toekomst nog meer treinen kunnen rijden.  Met ERTMS (European Rail Traffic Management System) heeft Europa straks één standaard voor treinbeveiliging. Zo kunnen reizigers- en goederentreinen in de toekomst makkelijker grenzen overgaan. Een enorm traject met impact op de hele spoorsector. Daarom doen we dit samen met o.a. goederen- en regionale vervoerders, aannemers, gebruikers en lokale overheden.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons