Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Film "Afscheid Amstelveenlijn The Extended Version" nu online
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

20-04-2019 / 20.30 uur
AMSTERDAM - Op zaterdag 2 maart reed hij voor het laatst, Lijn 51 over de Amstelveenlijn. Het werd een bijzondere laatste dag. Tientallen fotografen stonden zaterdag langs de lijn om lijn 51 nog één keer in Amstelveen op de foto te zetten.

Hiervan maakte we al een korte film- en uitgebreide fotoreportage maar nu is onze uitgebreide film over het afscheid klaar.

Geschiedenis
De Amstelveenlijn is de railverbinding tussen Amsterdam Zuid en

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Amstelveen Westwijk. Het mocht nooit een echte metrolijn zijn, maar het midden hield tussen een metro en een tram en daardoor de nodige technische problemen over zich afriep.

Ruim 28 jaar later wordt de lijn omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding, waarvan het uiteindelijk de bedoeling is dat deze doorrijdt naar Uithoorn.

De Amstelveenlijn werd op 30 november 1990 officieel geopend. Kort daarna gaat het mis. De traptreden blijken niet bestand tegen de winter, de hydraulica van de deuren hapert en de deuren moeten worden vervangen. Konijnen vraten de kabels op langs de baan. Een zware aanrijding tussen twee sneltrams tijdens het proefbedrijf, maakt dat twee treinstellen langdurig buiten gebruik waren. In 1991 wordt de lijn voor 7 maanden gesloten om noodzakelijke verbeteringen te realiseren. Het bestellen van 12 extra trams loopt bovendien vertraging op en dat legt extra druk op de dan toch al veelgebruikte verbinding. Door de gelijkvloerse kruisingen krijgt het traject naar Amstelveen regelmatig te maken met ongevallen, sommige dodelijk. In 1995 zelfs drie in één maand. Dit leidt tot klachten uit de omliggende wijken, die slagbomen eisten. Doordat het aantal reizigers blijft groeien, reden de sneltrams die inzetbaar waren noodgedwongen veel meer kilometers dan waar op was gerekend. Hierdoor was er aanzienlijk meer onderhoud nodig aan de voertuigen dan vooraf was gepland.

Levensduur
Na 28 jaar ploeteren, lopen de metrostellen S1 en S2 tegen het einde van hun levensduur. Ze moeten nog even door en gaan na maart 2019 een tweede leven als echte metro tegemoet. Daarvoor moeten ze wel worden aangepast. De klaptreden worden vastgezet op de metrobreedte en de voertuigen zijn afgelopen najaar voorzien van Trein TV  monitors om te kunnen volgen of iedereen veilig is in- en uitgestapt. De rit zal niet meer naar Amstelveen gaan. De voertuigen krijgen nog éénmaal een grote onderhoudsbeurt en rijden de komende jaren op de lijnen 50, 51, 53 en 54. Vanaf 2021 maken de S1 en S2 metrostellen definitief plaats voor zijn opvolger: de nieuwe M7.

Start bus 55 en 551
Nu lijn 51 niet meer rijdt tussen Station Zuid en Westwijk betekent dit dat per 3 maart alle haltes vanaf Amstelveen Centrum tot en met Westwijk buiten gebruik zijn. De sneltram 51 wordt vervangen door bus 55 en pendelbus 551. Ook is halte Zonnestein per 3 maart buiten gebruik voor lijn 5. Reizigers van lijn 5 kunnen dan gebruik maken van de tijdelijke halte Biesbosch. Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek hun reis te plannen op bijvoorbeeld 9292.nl.

Start werkzaamheden gehele traject
Werd er tot op heden nog op slechts een aantal locaties gewerkt, met het einde van sneltram 51 kan hoofdaannemer VITAL op het gehele traject van De Boelelaan/VU tot en met Westwijk starten met het ombouwen van de Amstelveenlijn tot een nieuwe, hoogwaardige tramverbinding. Haltes die niet meer terugkomen worden verwijderd, haltes die blijven worden compleet vernieuwd en ook wordt het spoor grotendeels vernieuwd. In het weekend van 9 en 10 maart is lijn 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart buiten gebruik. Ter vervanging rijdt bus 45. VITAL werkt dit weekend 52 uur non stop door bij de haltes Kronenburg en Zonnestein en in Buitenveldert. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op www.amstelveenlijn.nl

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afscheid Amstelveenlijn The Extended Version. © OVnieuws.info