Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Historische metro verplaatst naar Nederlands Transport Museum
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

07-01-2019 / 11.30 uur
AMSTERDAM - De Zilvermeeuw die de openingsrit met prinses Beatrix en Prins Claus heeft gereden blijft bewaard voor het nageslacht! Vorige week vertrok ze met speciaal transport naar het Nederlands Transport Museum, waar het metrostel inmiddels te bezichtigen is.

De Amsterdamse metro uit de zeventiger jaren is een kenmerkend model. De metro is ontworpen door industrieel ontwerper Wim Rietveld – zoon van de beroemde Gerrit Rietveld, bekend van het Rietveld-Schröderhuis en de Rietveldstoel – en zijn compagnon Wim Groeneboom.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Het zilverkleurig voertuig is een uniek stukje vervoersgeschiedenis. In totaal hebben er 44 Zilvermeeuwen rondgereden in Amsterdam en dat hebben ze ruim 40 jaar volgehouden.

Speciaal transport
Het metrostel werd eind december met twee vrachtwagens verplaatst van Amsterdam naar Nieuw Vennep. De beide wagenstellen zijn 20 meter lang die elk 25 ton per stuk wegen.

Schoonspuiten en repareren
De metro staat nu op een parkeerplaats bij het museum. Hier zullen de metrostellen voorlopig ook te bewonderen zijn. Momenteel zit de metro van voor tot achter onder de graffiti. Deze zal eerst verwijderd worden, daarna zal de metro opgeknapt worden in het museum.

Laatste Rit
Op 19 december 2015 was de allerlaatste rit van de Zilvermeeuw. Ook die werd gereden door stel 23, welke nu naar het museum is gegaan. De rit ging van de GVB werkplaats in Diemen naar station Gaasperplas. Daar werd hij op emotionele wijze met zakdoekjes uitgezwaaid door zo'n 300 aanwezigen. Bekijk hier de historische laatste rit van de Zilvermeeuw.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
 
Metrostel 23 tijdens haar laatste rit. © OVnieuws.info