Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Verbeterde reisinformatie in GVB bussen en trams
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

26-09-2018 / 19.30 uur
AMSTERDAM - Nog dit jaar wordt de reisinformatie op alle bussen en trams vernieuwd bij GVB. Dit is een nieuw ontwerp van reisinformatie op de huidige schermen in de voertuigen. Dat is nodig omdat het oude systeem verouderd en aan vervanging toe is. Reizigers op de bussen en trams krijgen reisinformatie in een fris en eigentijds ontwerp dat makkelijker is om snel af te lezen. Het GVB heeft bovendien nog een paar extra’s voor hun reizigers in petto!

Sinds half augustus dit jaar draait al een proef op een aantal bussen en trams om te beoordelen of alles goed werkt.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

De overzichten op de schermen zijn door een gespecialiseerd bureau ontworpen. Naast directe medewerkers heeft het GVB ook reizigers gevraagd wat zij van de eerste ontwerpen vonden. Hier is zeer nuttige feedback uit naar voren gekomen. Het Amsterdamse vervoersbedrijf is er in geslaagd om tot een ontwerp te komen dat goed is af te lezen, ook wanneer de reiziger bijvoorbeeld op een wat grotere afstand van de schermen zit. Het GVB was hierbij wel gebonden aan het huidige formaat van de schermen, die veranderen dus niet.

Volgende stap
De pilot heeft bewezen dat de schermen goed functioneren. Dat was niet alleen een kwestie van nieuwe software. Voor een juiste en vlotte werking van dit systeem is het nodig om tal van nieuwe hardware op de voertuigen te installeren. Het GVB gaat nu de volgende stap zetten om de systemen op alle bus- en tramvoertuigen te vervangen. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk aan het einde van het jaar afgerond. Geen geringe klus, want er moeten nog een goede 400 voertuigen aangepast worden.

Reisinformatie plus
Een frisse lay-out van de schermen alleen vond het GVB niet voldoende. Op de oude systemen konden ze geen actuele verstoringsinformatie tonen, dat vonden ze een groot gemis. Maar ook actuele overstapinformatie naar andere lijnen ontbrak nog; dat gaan ze nu dus ook aanpakken. Reizigers zien zometeen direct als er een verstoring is. Daarnaast tonen ze binnenkort ook de overstaphaltes mét overstaptijden, ook naar andere vervoerders zoals bijvoorbeeld NS of Connexxion. Het GVB wil de reizigers graag zo goed mogelijk op weg helpen. Op den duur hoopt het vervoersbedrijf het nieuwe systeem ook uit te kunnen rollen bij de metro. Daarnaast bekijken ze intern nog of ze alle bussen en trams van deze reisinformatieschermen kunnen voorzien. Het is op dit moment zo dat nog niet alle voertuigen voorzien zijn van deze beeldschermen.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.