Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
17 miljoen euro extra voor vernieuwing tramlijn Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

26-09-2018 / 20.30 uur
UTRECHT - Vanaf eind 2020 gaan gloednieuwe trams rijden op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Een belangrijke impuls aan het openbaar vervoer, die ook vraagt om vernieuwing van een gedeelte van de trambaan. Om dit mogelijk te maken, stellen Provinciale Staten van Utrecht 17 miljoen euro extra beschikbaar.

Provinciale Staten namen dit besluit op 24 september. De nieuwe trams bieden reizigers meer comfort en ruimte. Maar voordat deze trams gaan rijden moet er nog wel het nodige werk worden verzet. In de zomer van 2020 wil de provincie Utrecht daarom

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

de trambaan vernieuwen in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein.

De trambaan is hier na 30 jaar gebruik verouderd. Vanwege de komst van de nieuwe trams worden bovendien langs de gehele lijn alle haltes verlaagd en verlengd. Vervolgens zal de huidige trambaan worden gekoppeld aan de Uithoflijn, waardoor reizigers zonder overstap gebruik kunnen maken van de tram over het volledige traject.

Sein op groen
Het extra budget voor dit werk is nodig vanwege krapte op de markt in de spoorsector, technische aanpassingen van de haltes die nodig zijn voor de berging van hemelwater en het opvangen van financiële risico’s bij de uitvoering van dit project. In december 2016 zette de provincie het sein op groen voor dit werk en is 141 miljoen euro beschikbaar gesteld, inclusief voor de vervanging van de huidige trams. Met de extra 17 miljoen euro die nu beschikbaar is gekomen, komt het totaalbudget op 158 miljoen euro. Planning is erop gericht in oktober dit werk aan te besteden. De gunning is voorzien in voorjaar 2019.

Halte Merwestein
De toekomst van de halte Merwestein in Nieuwegein stond ook op de agenda van Provinciale Staten. Met een gemiddelde van 100 instappers op een dag heeft deze tramhalte het minste aantal reizigers op de gehele lijn. Vernieuwen van deze halte levert per saldo te weinig op voor het openbaar vervoer, aldus het dagelijks bestuur van de provincie, dat voorstelde deze halte vanaf medio 2020 op te heffen. Na een politiek debat bleek er geen meerderheid voor dit voorstel. Voor het vernieuwen van deze tramhalte is 1 miljoen euro nodig. Ook dit extra bedrag is door Provinciale Staten toegekend. Met de gemeente Nieuwegein zal de provincie verder afspraken maken over verbetering van de openbare ruimte en van de sociale veiligheid op en rondom deze halte.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.