Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Steekpartij op Amsterdam Centraal was terroristische aanslag
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

03-09-2018 / 20.00 uur
AMSTERDAM - De steekpartij in Amsterdam Centraal waarbij vrijdagmiddag twee mensen zwaargewond zijn geraakt blijkt een terroristische aanslag te zijn geweest. De verdacht is Jawed S., een 19-jarige man die in Afghanistan is geboren en drie jaar geleden asiel aanvroeg in Duitsland. Hier heeft hij een verblijfsvergunning gekregen.

De man zegt in een eerste verklaring de aanslag te hebben gepleegd omdat de Islam in Nederland veelvuldig wordt beledigd.

.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Slachtoffers willekeurig gekozen
Jawed S. kwam vrijdagochtend met een internationale trein vanuit Duitsland aan op Amsterdam Centraal. Kort hierna stak hij twee 38-jarige Amerikaanse mannen neer. De 19-jarige Afghaan zegt zijn slachtoffers willekeurig te hebben gekozen.

In zijn verklaring heeft Jawed gezegd dat de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah veelvuldig worden beledigd in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij daarbij ook Geert Wilders genoemd.

De rechter-commissaris oordeelde vanmiddag dat er in deze fase van het onderzoek voldoende bewijs is om de man langer vast te houden. De gronden hiervoor zijn het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang. S. zal ook psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. 

Niet bekend bij autoriteiten
Volgens de politie stond S. niet bekend als extremist en had hij een ogenschijnlijk onopvallend leven. Hij was dan ook niet in beeld bij de Duitse autoriteiten. Na zijn arrestatie heeft de Duitse politie op verzoek van Amsterdam het huis van S. doorzocht en zijn daar 'gegevensdragers' in beslag genomen.

Burgemeester Femke Halsema kwam vrijdag na de steekpartij persoonlijk poolshoogte nemen op het station. In het weekend sprak ze in de media haar afschuw uit over de steekpartij, maar gaf ze tegelijkertijd aan dat het dreigingsniveau "vier" blijft en niet wordt verhoogd. 'De kans op zulke incidenten is reëel. We hebben al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen.' Ook hoopte ze dat Amsterdammers 'gewoon doorgaan met hun leven'. 

Ook premier Mark Rutte reageerde, onder meer op Twitter: 'Onze gedachten zijn bij de twee zwaargewonde Amerikaanse slachtoffers. Diepste respect voor de politie en NS-personeel.' De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zei in een verklaring in 'nauw contact met de slachtoffers en hun familie te staan'.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.